Radní Hlavenka (Piráti): Naši voliči nešli k volbám, musíme je mobilizovat

21. červen 2024

Česká pirátská strana rozebírá důvody svého neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu. Podle člena Pirátů, podnikatele a radního Jihomoravského kraje Jiřího Hlavenky jsou po sobotním zasedání republikového výboru strany k dispozici jen první pohledy a názory na výsledky voleb. Celková a přesnější analýza ještě není hotová, ale už teď je jasné, že zhruba polovina voličů Pirátů jednoduše nešla k volbám. To by mohla být jedna z hlavních příčin neúspěchu strany.

„Už teď vidíme, že to, že jsme jen poctivě říkali, co děláme a co chceme, nestačí. Je potřeba mít i nějaký silnější mobilizační efekt k tomu, abychom lidi dostali k volebním urnám,“ rozebírá Hlavenka v Interview Plus.

Čtěte také

Na hlubší analýze pracuje předsednictvo, a přestože už je jasné, že velká část voličů Pirátů zůstala doma, je podle něj potřeba zjistit proč.

„Proč se lidé, kteří jsou proevropští, prodemokratičtí, často mladší a aktivní v životě, tentokrát vzdali možnosti hlasovat o společné budoucnosti Evropy?“ ptá se jihomoravský radní.

Čtěte také

Teď už je ale poměrně zřetelné, že bude strana muset svůj přístup k oslovování voličů přehodnotit.

Ozývají se hlasy, které volají i po změnách ve vedení strany. Podle Hlavenky ale vedení funguje dobře a na rozdíl od jiných stran je o postupu rozhodováno kolektivně skrze časté společné diskuse a shromáždění. Když se tvořila volební kampaň, skoro každý se měl možnost vyjádřit kriticky, ale to se nestalo.

Mladí nejsou moc disciplinovaní

Česká pirátská strana se dříve hodně pyšnila vysokým zastoupením mladých voličů. V poslední době ale dochází k jejich přesunu k podpoře pravicovějších a konzervativnějších politických subjektů.

Čtěte také

„Je docela všeobecný fakt, že mladí lidé nejsou obecně tak disciplinovaní. Teď se ptám proč a úplně neznám odpověď. K volbám nechodí tak velké procento, nechodí tak věrně a pravidelně. Myslím, že jsme pro ně měli půvab v jakémsi mladistvém protestu, který strana v té době měla. Když lezla nahoru a říkala: ‚Pusťte nás na ně‘, tak to bylo chytlavé a mladí si řekli: ‚Ježiš, to je dobrý‘,“ zamýšlí se Hlavenka.

Neúspěch strany může podle krajského radního být v tom, že už strana funguje delší dobu a ztratila nálepku „něčeho nového“. Dnes už je součástí vládní „staré“ struktury a má částečnou zodpovědnost za fungování státu, takže je potřeba najít jinou cestu k mobilizaci voličů.

Čtěte také

Přestože Hlavenka vnímá Piráty jako stranu, která je vnitřně poměrně dobře čitelná a jasná, navenek může působit jinak. Dalším problémem může být i otázka, jak jasně komunikovat svoji politickou identitu, názory a program tak, aby byl pro voliče jasný a dokázali si stranu někam zařadit.

„Jsme strana, která je zřetelně nekonzervativní, velmi proevropská, s velkým důrazem na demokracii, na osobní svobody a na moderní stát. My prostě využíváme moderní trendy, neschováváme se před nimi a netočíme ty ručičky hodinek dozadu. A to jsme podle mě schopni říkat. Ale přece jenom vnímám, že tato slova mohou být abstraktní a nesrozumitelná,“ připouští Hlavenka.

Co dnes podle Hlavenky Piráti představují a reprezentují? A jak Česká pirátská strana pohlíží na ekonomickou oblast a digitalizaci? Na tyto i další otázky si odpovíte v pořadu Interview Plus. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , aste
Spustit audio

Související