Martin Fendrych: Piráti bez energie nejsou Piráti. Ztrácejí mladé voliče, jsou krotcí, nervou se

16. červen 2024

Piráti prohráli eurovolby. Zbyla jim jen jedna europoslankyně z původních tří poslanců. V sobotu prohru analyzovalo širší vedení strany. Předseda Ivan Bartoš míní, že Piráti musí změnit způsob, jakým vedou kampaně. Pro něj je to problém PR.

Pirátský radní Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka zase oznámil, že polovina voličů jeho strany „zůstala sedět doma, což je docela překvapivé. Nepřešli jinam, ale nešli k urnám. Asi jsme jim nepřišli dostatečně mobilizační a mobilizující.“ – Vážně šlo jen o kampaň? Neuškodil Pirátům spíš fakt, že ztratili energii, neumějí být součástí vlády a zároveň zůstat „dole“, tedy se svými voliči?   

Čtěte také

Politologové mluví o tom, že Piráti donedávna kralovali u liberálních voličů, jenomže jejich roli převzali Starostové (STAN). Piráti ovšem byli především stranou, která nejvíc myslela na mladé lidi. Ztráta mladých voličů je pro Ivana Bartoše a jeho družinu opravdový malér.

Vidět to bylo už na studentských volbách, které evropským předcházely. V roce 2019 Piráti toto hlasování ve školách suverénně vyhráli. Získali 24,5 procenta. Letos ani ne polovinu, jen 11,6 procenta a byli třetí. Před nimi skončila koalice Přísaha a Motoristé, kterou volilo 14,2 procenta studentů, zhruba stejná množina, jakou Piráti ztratili.

Dravost vzal Rakušan

Důvody? Bartošovci nejsou vidět. Ve sněmovních volbách v roce 2021 je vykroužkovali koaliční Starostové, Piráti skončili se 4 poslanci, STAN se 33. Z tohoto masakru se nevzpamatovali. Nepochopili, že politika je „být vidět a slyšet“. Nepochopili, že nestačí pracovat ve vládě, ale že musí makat i na sociálních sítích, je to přece jejich doména.

Čtěte také

V roce 2017 mladé voliče lákali na heslo „Pusťte nás na ně“. To ještě byli protestní, k establishmentu kritickou stranou. O čtyři roky později zeslábli a šli do vlády. Makají v ní. Jenomže přestali protestovat, i když důvody mají.

Piráti opravdu pracují. Bartoš slouží jako místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj. Teď oznámil, že vláda do sněmovny poslala jeho návrh zákona o podpoře bydlení. „Světlo na konci dlouhého černého tunelu jménem bytová nouze,“ říká.

Bartoš pracuje, Jan Lipavský taky pracuje, Michal Šalomoun rovněž. Neprotestují. Jsou nejvíc proevropská vládní strana, nejvíc zelená strana, nejvíc progresivní strana. Ale není to vidět a slyšet. Nekřičí, když jejich kolegové útočí na Green Deal, nekřičí, když není přijata Istanbulská úmluva, nekřičí, když politici plivou na migrační pakt.

Martin Fendrych

V eurovolbách byli málo vidět. Neporvali se o alternativní pohony aut. Nevysvětlovali, stejně jako nevysvětlují jiní ministři a poslanci. Dravost jim vzal šéf Starostů Vít Rakušan.

Co mají dělat? Rvát se za svá témata v koalici a i mimo ni, když je neprosadí, třeba odejít z vlády. Být na sítích, reagovat na to, o co se berou mladí jejich krevní skupiny. Nemyslet si, že to nepotřebují. Krotcí Piráti jsou k smíchu, nikdo si jich nevšimne.

Vyměnit v lednu zvoleného předsedu? Proč ne, ale za koho? Kde mají bouráka, který strhne mladé?

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio