Zásah na fakultě byla zprvu improvizace, která se neměla o co opřít. Vázla hlavně komunikace, říká k závěrům šetření reportér

20. červen 2024

Univerzita Karlova podala stížnost proti odložení případu střelby na Filozofické fakultě. Před půl rokem tam student zavraždil 14 lidí, než obrátil zbraň proti sobě. Zbývá ještě došetřit souvislosti útoku, jak se univerzita domnívá, nebo je zcela jasné, co se loni před Vánoci v budově na Palachově náměstí v Praze odehrálo?

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů nemohli policisté tragédii zabránit a žádný z nich není podezřelý ze spáchání trestného činu. Jednoznačná obhajoba policejního postupu to ale rozhodně není, odmítá reportér časopisu Respekt Jaroslav Spurný.

Jaroslav Spurný, investigativní reportér časopisu Respekt

Musíme si uvědomit, že jsme byli svědky naprosto ojedinělého zásahu policie, který se nedá z hlediska postupu s ničím jiným srovnat,“ vysvětluje.

Inspekce ale jednoznačně došla k tomu, že nefungovala komunikace, za což ovšem podle Spurného nenese vinu policie. „Komunikace policie je postavená na zastaralé technologii, na starých procesech, na jejichž modernizaci nemá policie peníze. Teprve teď to akce na Palachově náměstí ukázala v plné síle.“

Čtěte také

Hlídka šesti policistů poprvé vešla do budovy ve 13.23. To, že je budoucí střelec držitelem osmi zbraní, se zjistilo z databáze o tři minuty dříve. Zasahující policisté však tuto informaci, že dotyčný je nebezpečný, v danou chvíli k dispozici neměli.

„Ani se to nemohli dozvědět, protože komunikace není natolik propojená. Podmínky, které policie při zásahu měla, jsou tedy hlavní příčinou všech chyb, které teď najdeme,“ dodává Spurný, podle něhož se dá předpokládat, že doporučení do budoucnosti se budou týkat hlavně komunikace.

Policie dlouho vycházela z předpokladu, že jde o vraždu v rodině a hledá se sebevrah
Jaroslav Spurný k šetření zásahu na filozofické fakultě

„Budou se týkat propojení a schopnosti zanalyzovat situaci, protože pokud se to bude někde opakovat, situace bude úplně jiná. Hlavním krokem k tomu jsou databáze, které se dají okamžitě on-line propojit, o dotyčném zjistit co nejvíce a mít co nejefektivnější plán, jak zasáhnout,“ zdůrazňuje reportér.

V případě filozofické fakulty musíme připustit, že byl v policejním zásahu zprvu zmatek, byla to improvizace vycházející z předpokladu, že se hledá sebevrah. Na druhé straně souhlasím se závěrem inspekce, že tam nebyl spáchaný trestný čin,“ konstatuje.

Zahaleno tajemstvím

Zásah policie poté, co vrah začal v budově střílet, už ale byl podle Spurného profesionální a jednoznačně znemožnil pachateli zabít více lidí. „Policisté neznali budovu, neměli její plány, zasahovali pas blind. Je tedy jasné, že kdyby byl zásah o pět minut pomalejší, mrtvých by bylo zcela jistě víc.“

Čtěte také

O odložení případu bude ještě rozhodovat státní zástupce, nicméně policie v tuto chvíli není schopná zjistit žádné další informace, které by byly efektivní pro pokračování vyšetřování.

„Univerzita Karlova podala stížnost proti odložení případu hlavně proto, že nemohla zatím jako hlavní poškozený nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Podle mého názoru na to nárok má. Důležité je, že ve stížnosti univerzity není žádný konkrétní poukaz na něco, co by nebylo vyšetřeno,“ objasňuje novinář.

Vedle totožnosti vraha a řady dnes už známých zkušeností podle Spurného zřejmě zůstane zahalen tajemstvím pachatelův telegramový účet, na kterém se veřejně projevoval před střelbou, a jeho motiv.

„Víme, že střelec chodil k psychiatrovi, o tom ale nevěděla jeho obvodní lékařka, mezitím dostal zbrojní průkaz. Toto je situace, za kterou může stát. Z řady důvodů úplně nevypovídali střelcovi rodinní příslušníci, kteří by mohli dodat mnoho podstatných indicií. Z toho, co je dostupné, ale motiv úplně jasný není – kromě opakování, že nenáviděl svět, lidi a že nesnášel sám sebe...“

Věnuje se dostatečná pozornost tomu, jak je možné, že vrahovy úmysly nikdo neodhalil dříve? Proč je sportovním střelcům umožněno koupit si ke zbrani tlumič? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , opa

Související