Lukáš Jelínek: Eurokomisaře nehledejme podle stranické legitimace, ale podle schopností

11. červen 2024

Voliči karty rozdali a složení Evropského parlamentu známe. Až se strany rozejdou do frakcí, kam je srdce táhne, do popředí se dostane skládání nové Evropské komise. Scénáře, které předpovídaly, že se její těžiště bude muset posunout doprava, se úplně nenaplnily.

Ačkoli by zejména česko-italský premiérský tandem Fiala-Meloniová nepohrdl, kdyby byla ke stolu přizvána i frakce evropských konzervativců a reformistů, zatím se i přes citelné oslabení jako nejpravděpodobnější jeví pokračování spolupráce lidovců, socialistů a liberálů.

Čtěte také

To zvyšuje šance Ursuly von der Leyenové tak, že by v čele Komise mohla pokračovat. Ostatně první sondáže ohledně jejího postu i míst evropských komisařů proběhly už před volbami. Tím spíš by měla vláda Petra Fialy (ODS) pohnout s výběrem českého zástupce.

Jmen dosud ve veřejném prostoru poletovalo hned několik, ale mnohá z nich se srazila s volební realitou. Pirátský adept Marcel Kolaja neobhájil ani europoslanecký mandát a za očekáváním zůstali i Starostové vedení Danuší Nerudovou.

Ta zápolí s nepřízní koaličních partnerů, ale i s limity svých schopností coby osobnosti stojící teprve na startu politické kariéry. Sama se teď dokonce z otázek ohledně svého angažmá v Komisi vykrucuje, ačkoli dříve je ochotně rozebírala.

Ekonomický resort

Přímá závislost mezi volbami a výběrem komisaře či komisařky sice neexistuje, ale nebylo by asi nejšťastnější navrhovat ty, kteří v posledním klání zrovna nezazářili. To už by bylo logičtější, kdyby dal kabinet důvěru ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi, jenž rovněž reprezentuje Starosty, ale ve volbách nekandidoval.

Čtěte také

A jakkoliv nepatří k oblíbencům veřejného mínění, v evropských strukturách jej znají, především z dob českého předsednictví, kdy poměrně úspěšně vyjednával o řešení energetických problémů. Splňuje tedy požadavek na relativně silnou politickou váhu, která má v Bruselu renomé.

To ale vycházíme z koaliční dohody, že komisaře budou nominovat Starostové, případně i Piráti. Nakolik je ale rozumné uzavírat takovéto hokynářské kšefty? Vždyť eurokomisař nebude pracovat pro žádnou stranu, ba co víc – nemůže ani nadržovat České republice a musí hájit výhradně evropské zájmy.

Nebylo by v takovém případě vhodnější hledat skutečně nejlepšího z nejlepších přinejmenším napříč koalicí? A co takhle velkoryse přizvat i hnutí ANO? Nejen pro jeho nadějné vyhlídky směrem ke sněmovním volbám, ale také proto, že je stále – byť se leckdo diví – součástí evropské liberální frakce.

Čtěte také

Od věci by ani nebylo, kdybychom nabídli dvě jména, ideálně ženské a mužské. Ví se přece, že při skládání Komise hrají roli i genderová kritéria. Nejdůležitější ale je, jaké portfolio by Česku připadlo. Ze všeho nejsmutnější by bylo udělat kozla zahradníkem.

Proslýchá se, že bychom mohli dosáhnout na některý z ekonomických resortů nebo na nové křeslo komisaře pro obranu. Právě to by si ale Fialova vláda nepřála, ačkoli ve formování pomoci Ukrajině hraje první housle. Půjde totiž o obdobu českého ministra bez portfeje.

Ekonomika ji láká víc, ale zatím jediné jméno kromě Síkelova, které v této souvislosti v tichosti zaznělo od občanských demokratů, náleží náměstkovi ministra financí Marku Morovi.

Lukáš Jelínek

Nejlogičtější by bylo v lobbování za český komisariát bleskurychle pokročit a ruku v ruce s tím pracovat s profesně a politicky zdatnými adepty bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Bylo by to příjemné vybočení ze zvyku upřednostňovat dobývání kót partajemi před společným zájmem.

Přitom ti voliči, kteří v pátek a sobotu přišli k volbám v množství větším, než se čekalo, by nepochybně ocenili, kdyby se politici ještě před pár dny tak zaníceně hovořící o evropských výzvách podle vážnosti situace také chovali.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.