„Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy.“ Od slavného projevu Winstona Churchilla uplynulo 80 let

13. květen 2020

Přesně před 80 lety, 13. května 1940, zazněl v Británii proslov, který se zapsal do historie. Nepronesl ho nikdo jiný než britský politik Winston Churchill, který se snažil burcovat veřejnost v době hrozící německé invaze. Projev podle historiků výrazně přispěl k veřejné morálce a také faktu, že Spojené království následně stanulo na straně vítězů.

Logo

„Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy. Máme před sebou utrpení toho nejhoršího druhu. Čekají nás měsíce bojů a útrap. Ptáte se, jaká je naše politika? Vést válku na moři, po zemi, i ve vzduchu, se vší silou, kterou nám jen Bůh může dát. Vést válku proti monstrózní tyranii, jaká zatím nebyla v temné historii lidských zločinů překonána. To je naše politika.“

Přesně takhle se Churchill za druhé světové války snažil Britům navrátit víru ve vítězství po tom, co se stal premiérem.  V projevu také hlásal, že Británie bude bránit své území za každou cenu, že bude bojovat všude, kde to bude potřeba, a nikdy se nevzdá.

Británie potřebovala silného lídra

Logo

Churchill 13. května 1940 stanul před národem plným strachu a obav z následujícího vývoje. Země v té době za sebou měla sérii vojenských neúspěchů v Evropě, jedna z velkých potup byla evakuace vojáků z Francie. Bitva o Británii se blížila. Národ v té době skutečně potřeboval silného politika, který se nebude bát dělat klíčová rozhodnutí a který národ semkne a vrátí lidem víru ve vítězství. 

To se Churchillovi podařilo a v roli předsedy vlády dovedl Británii až k vítězství ve válce. I jeho poválečný projev byl mimořádně emotivní, 8. května 1945 Churchill k národu prohlásil: „Je to vaše vítězství.“

Dav ho tehdy přerušoval výkřiky „Ne, to je Vaše vítězství!" Z té slavné chvíle bylo patrné, jak si Churchill, který byl až do začátku druhé světové války považovaný spíš za arogantního politika, získal podporu a obdiv veřejnosti a nesmazatelně se zapsal do historie.

Filmové zpracování

Ostatně, vlastně nejen do historických knih a učebnic. O tomto politikovi byl natočen i film s názvem Nejtemnější hodina. Ten zachycuje okamžiky, kdy musí Churchill učinit zásadní rozhodnutí v dobách hrozící německé invaze.

Churchill je v něm vykreslený jako člověk, který se odmítal podřídit tyranii a který byl odhodlaný za svůj národ bojovat tak, jak on sám dovedl - tedy nikoli na poli bitevním, ale na tom politickém.

Zajímavé také je, že Churchill sbírá úspěchy i v moderních dobách. Například v roce 2002 ho Britové v rozsáhlé anketě označili za nejvýznamnějšího Brita všech dob.

autoři: Marie Machytková , Jan Bumba , jpr
Spustit audio

Související