Němečtí experti se probourali do sítě pedofilů s 30 tisíci uživateli. Stopy možná vedou až za hranice, shrnuje zpravodaj Jabůrek

30. červen 2020

Německá policie odkrývá rozsáhlou síť pedofilů, která by mohla mít až 30 tisíc členů. V pondělí to oznámila vláda Severního Porýní-Vestfálska, kde celý případ začal. Agresoři se sdružovali na internetových fórech, kde se svěřovali se svými delikty. Do Německa vedou stopy i ve známém případu zmizení malé Maddie McCannové. 

Čtěte také

Tento týden se do akce zapojí nově utvořený tým, ve kterém sedí experti na počítačovou kriminalitu. U tisícovek účtů začnou hledat IP adresy a další vodítka, která by mohla vést ke konkrétním osobám. Je dost pravděpodobné, že si někteří lidé vedli hned několik různých profilů. 

Vyšetřovatelé počítají s tím, že půjde o obrovskou síť, která by mohla vést i za hranice Německa. V prvé řadě se teď zaměří na agresory, kteří v poslední době píšou o přípravě nějakého dalšího útoku, zjistil zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Václav Jabůrek. 

Kauzu odstartovala razie v jednom jediném domě, a to na základě kontaktů muže z Bergisch-Gladbachu zatčeného na podzim. Podle zjištění vyšetřovatelů se na internetu přihlašoval do několika tajných diskuzních fór, kde se sdružovali lidé s pedofilními sklony. Navzájem si vyměňovali fotky obětí nebo si vzájemně radili, jak u dětí získat důvěru. 

Udělá se vám z toho zle, řekl ministr

Vyšetřování vedou úřady Severního-Porýní Vestfálska, kde místní ministr spravedlnosti Peter Biesenbach prohlásil, že mu jen letmý pohled do diskuzí stačí k tomu, aby se člověku udělalo zle, říká náš zpravodaj.

Čtěte také

Němci v posledních týdnech ale odhalili už několik pedofilních kauz. Má spolková vláda nějaký plán?

Všechny koaliční strany se shodují, že by se měly zpřísnit tresty za zneužívání dětí. Návrh prosazují od začátku června, kdy policie rozkryla jednu kauzu ve městě Münster. Unie CDU/CSU a sociální demokraté se ale zatím neshodli na tom, kam až by se mělo zajít. 

Třeba ministr vnitra ze Severního Porýní-Vestfálska, regionu, kde se odhalila většina nových případů, Herbert Reul kritizuje stávající podobu zákonů. Německá policie totiž může tvorbu a šíření dětské pornografie vyhodnotit třeba jen jako přestupek, a ne trestný čin. Podle Reula to v podstatě celý problém znevažuje a Berlín by měl urychleně upravit pravidla, aby bylo takové jednání v každém případě trestné. 

Do Německa vedou i stopy ve zmizení Maddie

Do Německa vedou stopy u jednoho z nejsledovanějších případů zmizení dítěte, tedy anglické dívenky Madeleine McCannové. Podezřelý je teď německý recidivista a sexuální predátor Christian B., dívku měl unést a zavraždit.

Čtěte také

„Tento muž je teď shodou okolností ve vězení kvůli jinému sexuálnímu deliktu. Ihned po zveřejnění nových poznatků ho dozorci přeložili na samotku. Jeho advokát si stěžoval, že ho spoluvězni šikanovali, dokonce se obával o život,“ říká Jabůrek. Vyšetřovatelé v kauze Maddie shánějí další důkazy, které by mohly vinu prokázat, nebo vyvrátit.

Podle rozhlasové stanice NDR už hrají o čas. Protože Christian B. si nejpozději o příštího ledna současný trest odpyká. „Není vyloučeno, že by taky mohl být podmínečně propuštěn. Policisté tak urychleně pracují na tom, aby ho v kauze Maddie mohli vzít do vazby,“ dodává ve vysílání Českého rozhlasu Plus Václav Jabůrek. 

Celý rozhovor Jana Bumby s Václavem Jabůrkem najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související