Pedofilie se nedá vymýtit, zlé je, pokud to církevní instituce kryje, myslí si kněz Vacek

13. září 2019

Katolický kněz Václav Vacek je známý svou otevřenou kritikou dovnitř církve. Nejdřív prý ale  vždy začíná sám u sebe. Celých 30 let působil jako duchovní správce v Letohradu, teď už se chystá do penze.

Čtěte také

„Jsem dříč, hodně jsem v životě pracoval, tak jsem si řekl: už ne. Jdu do důchodu, ale dál se chci se věnovat tomu nejdůležitějšímu − lidem,“ říká host pořadu Osobnost Plus.

„Farářská práce je doprovázet lidi, pomáhat jim v hledání smyslu života. Mimo to jsem měl odpovědnost za 11 památkově chráněných objektů. Byl jsem na to v podstatě sám... V naší církvi je dodnes vidět, že víc investujeme do kamení než do lidí. Je to sice krásné kamení, ale nejsme přece muzejníci.“

Zneužívání dětí

Vacek se okrajově dotýká citlivého tématu zločinů uvnitř církve. „Pedofilie se nedá vymýtit. Jako nemůžeme vymýtit všechny maléry na silnicích. Nedávno mi tři paní v jednom týdnu řekly, že je v dětství zneužíval někdo z jejich nejbližších příbuzných. To se nedá vymýtit. Ale je zlé, pokud to instituce kryje.“

Čtěte také

Vacek byl k církvi v minulosti celkově kritický. Hovoří o případu z roku 2012, kdy byl bez jakéhokoli důvodu odstaven slovenský biskup Róbert Bezák. Vacek v té době veřejně protestoval proti způsobu, jakým se to stalo.

„Církev je moje rodina. Člověk musí být kritický nejprve sám k sobě, potom ke své rodině, a až pak k těm ostatním.,“ komentuje.

Život stojí na pokroku

V katolických kruzích je brán jako progresivní kněz. „Život samozřejmě stojí na pokroku. Uvědomte si, jak se za posledních 30 let změnil vzhled našich kuchyní nebo koupelen. Mohu to hodnotit, protože jsem opravil pět far,“ říká s úsměvem.

Pokrok v církvi pak přirovnává k vývoji dítěte. Zpočátku považuje své rodiče za božstvo a nerozumí vnitřnímu světu dospělých, což se však mění, jak roste. „I naše porozumění Bohu a božímu slovu v Bibli se rozvíjí, a to je veliká krása. Pokládáním otázek a hledáním odpovědí,“ dodává farář na odpočinku.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím pátečním hostem. Václav Vacek se bude hovořit i o celibátu.

„V Ježíšově době byli singlové, jak bychom řekli dnes, v opovržení. Ježíš však boural přehrady. Ženy vyvýšil a také o singlech řekl, že někdo se nemůže oženit, protože chce sloužit druhým tak, že nemá čas na rodinu. Jenomže my jsme to otočili, což je vlivem pohanství, a prohlásili, že žít v celibátu je víc než žít v manželství,“ říká kněz.

autoři: Lucie Vopálenská , kte
Spustit audio

Související