Teoložka Denisa Červenková: Nemá smysl na sebe klást přehnané nároky. Každý nemůže být druhou Matkou Terezou

4. srpen 2019

Řádová sestra Denisa Červenková, která mimo jiné působí jako pedagožka na Teologické fakultě Univerzity Karlovy, se věnuje duchovnímu doprovázení. Podle jejího výkladu jsou součástí křesťanské tradice postavy, které byly jistým způsobem jurodivé. Dodává mimo jiné, že v duchovním životě nemá smysl na sebe klást přehnané nároky.

„Opravdu si nemyslím, že se po transcendentním prožitku musí stát z člověka druhá Svatá Matka Tereza. Člověk prožije jistou hlubokou zkušenost, dotek světla a zjistí, že je možná důvěra a svět je možné obejmout takový, jaký je,“ vysvětluje.

Angelika Pintířová: Zrovnoprávnit manželství homosexuálů není dobré pro ně a ani pro společnost

sestra Angelika Pintířová, řeholnice

Řeholnice Angelika Pintířová vstoupila do kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského ve 14,5 letech. „Myslím, že je důležité říct, že to nepřišlo a nevzešlo ze mě. Bylo to přijetí Božího pozvání,“ říká.

Promarněná zkušenost

Denisa Červenková je členkou řádu Sester karmelitek svaté Terezie z Florencie. Společenství se věnuje spojení duchovní kontemplace a služby druhým lidem. I proto má řádová sestra bohatou zkušenost se spiritualitou a rozvojem osobnosti.

„Zajímá mě, co děje, když má člověk nějaký silný vnitřní zážitek a neintegruje ho do svého běžného života. Nepokusí se najít kořeny toho, co se v něm odehrává, třeba v nějaké velké náboženské tradici. Mám potom dojem, že se může ztratit. Alespoň podle některých lidí, se kterými jsem o tom mluvila. A takový člověk potom jen opakuje nahodilý, omezený spirituální zážitek, aniž by z toho udělal náboženskou zkušenost. Něco, co se hluboce vpisuje do všech pater jeho osobnosti, proměňuje ji a dává jí novou kvalitu,“ vysvětluje.

O své službě a práci s duchovní cestou lidí potom karmelitka říká: „Je to šťastný život. Život otevřený lásce, schopnosti lásku přijímat i dávat. Bez rezerv.“

Poslechněte si celé Hovory s doktorkou teologie Denisou Červenkovou. Zjistíte ještě, co je to eneagramová typologie a jakým způsobem pomáhá při sebepoznávání a hledání vnitřní svobody.

autoři: Teresie Bečková , kte
Spustit audio

Související