Nelíbí se mi, když politici používají zdravotnická opatření jako marketing, říká biochemik Konvalinka

19. květen 2020

Už podesáté se při speciálním rozhovoru na téma „koronavirus“ sešla Barbora Tachecí s prorektorem Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum a vedoucím výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Janem Konvalinkou.

„Tady se hlásí výsledky vědeckých experimentů na tiskových konferencích dřív, než se vysvětlí, o jaký jde test a jaké výsledky skutečně jsou,“ vrací se Jan Konvalinka k údajné studii stomatologů, ale také k právě dokončenému testování v jižních Čechách.

Po týdnu ještě nemáme žádnou informaci o tom, kdo ten „stomatologický test“ dělá, kolik tam bylo pacientů nebo co jim vyšlo.
Jan Konvalinka

K testování na Strakonicku je sice dostupných více informací, ale přesto podle hosta Barbory Tachecí není vše tak, jak by mělo být. Víme prý, že byla použita testovací metoda ELISA, která zjišťuje protilátky v krvi, ale výsledky byly zveřejněny příliš zbrkle.

„Nevíme ani, jaký přesně test použili, ale vypadá to na konkrétní německou firmu. Ten test má 90% specifitu. Iniciátoři studie evidentně ohlásili počty pozitivních, které jim vyšly, ale nepřepočítali to na chybu. Kdyby to udělali, tak jim mohl klidně vyjít – a já bych na to vsadil – stejně nízký počet nakažených, jako vycházel z národní studie.“

Na podzim přijdou volby do krajských zastupitelstev. A já už pozoruji náznaky, že někteří hejtmani a některé politické strany používají koronavirus jako součást politické agendy.
Jan Konvalinka

Jan Konvalinka upozorňuje, že celou věc patrně sponzoroval lékař Martin Kuba, který je v současné době aktivním politikem za ODS. „Velmi mě zneklidňuje situace, kdy by se testování proti virům nebo zdravotnická opatření měla stát součástí politického boje. Je to strašně nebezpečné a neměli bychom to dopustit.“

Jana Konvalinky se můžete ptát i vy! Napište nám své otázky související s koronavirem a onemocněním covid-19 na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz. Biochemik bude hostem Barbory Tachecí každé úterý a čtvrtek od 10:35 do 11 hodin na Plusu.

Kolik za lék?

Prorektor Univerzity Karlovy se vyjádřil i k problematice ceny za léky proti nemoci covid-19. Šíří se totiž debaty o tom, kolik by měl v budoucnu stát nedávno schválený lék Remdesivir (na jehož vývoji spolupracoval Čech Tomáš Cihlář).

„Zcela obecně je třeba říci, že za každým úspěšně vyvinutým lékem je 10 nebo 15 let intenzivní práce a stovky milionů investovaných dolarů. V ceně léku se pak neplatí jen výroba – to je třeba jen několik centrů, ale platí se také molekuly, které se nikdy nepodařilo dotáhnout do úspěšného léku a další výzkum.“

Konvalinka ale upozorňuje, že společnost Gilead Sciences, která Remdesivir vyvinula, uvolnila 140 tisíc dávek zdarma. A navíc podepsala smlouvu s několika firmami pro výrobu generických léčiv, které budou zásobovat země třetího světa, bez nároku na licenční poplatek.

V čem je podobné nezodpovědné zacházení s vědeckými výzkumy a fake news? A bál by se dnes Konvalinka cestovat po Evropě nebo za oceán? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související