Jen dodržovat odstup by nestačilo. Roušky pomohly, obhajuje jejich další nošení epidemiolog Maďar. Primářka Skovajsová nesouhlasí

13. květen 2020

Vláda rozhodla, že od 25. května roušky nebude nutné nosit ve venkovních prostorách. Byly to skutečně roušky, které pomohly se zvládnutím epidemie koronaviru?

Čtěte také

„Nikdy jsem nezpochybňovala nasazení roušek v počátečním zmatku... Ale teď žijeme v rouškové agónii, odrouškovat jsme se mohli po Velikonocích. Nošení roušek je teď nesportovní, nečestné, obtěžující a bez jakéhokoliv přínosu,“ tvrdí v Pro a proti primářka Mammacentra Miroslava Skovajsová.

„Všichni bychom se roušek rádi zbavili, ale dokud se domníváme, že nějaký protiepidemiologický efekt mají, tak by byla velká škoda to uspěchat,“ říká koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar.

Podle Skovajsové roušky nejsou žádnou ochranou. „Netěsní, a když půjdu pod rouškou a přidám, tak začnu dýchat s větším úsilím, přefukovat roušku... A o to víc nasávám vzduch otvory, kde rouška nepřiléhá.“

Zarouškovali jsme starou populaci, alergiky, astmatiky, malé děti, které si roušky proslintávají. Já se hrozně moc zlobím, že jsme nedokázali říct včas národu, abychom roušky odložili... Roušky vráží mentální klín do české společnosti, zejména staří lidí si myslí, že když kolem nich projde někdo bez roušky, tak je může nakazit.
Miroslava Skovajsová

Maďar připomíná, že před Velikonocemi a pak v dalších týdnech následovaly vlny uvolnění karanténních opatření. „V té době jsme netušili, v jaké míře tu virus máme, takže jsme i s rouškami hráli na větší jistotu. V sázce byly lidské životy a ne malý počet.“

Čtěte také

Primářka ale tvrdí, že teď už roušky jen škodí, zejména při pohybu venku. „Celý národ by měl vyrazit do ulic nasávat sluníčko, ale mnozí zůstávají doma, protože jim roušky působí dechové obtíže nebo potíže v orientaci... Volám po primární prevenci, zvyšování odolnosti a zlepšování imunity.“

„Pan Maďar mluví, jak by tu byla závažná infekční situace. Ale podle WHO úroveň nákazy v České republice vůbec nezavdává důvody pro celoplošná opatření... A roušky kardinální roli v šíření epidemie nesehrály,“ shrnuje Miroslava Skovajsová.

Roušky mají zadržet kapénky z dýchacích cest, které obsahují virus. Když člověk kýchne nebo zakašle do ruky nebo rukávu, tak ochrana dýchacích cest těch kolem mě nikdy není tak dokonalá... Když kýchnete, kapénky letí až 10 metrů, když zakašlete, tak 5 metrů. Ochranný účinek rouška tedy má.
Rastislav Maďar

Východní blok má tendenci dodržovat preventivní opatření lépe, proto je na tom epidemiologicky lépe, připomíná koordinátor. „Srovnejme situaci například v Polsku, Maďarsku a na Slovensku s Německem.“

„Roušky ke zlepšení přispěly, jsou také indikátorem, že je nutné si dávat pozor. Kdybychom řekli, že se roušky nosit nemusí a stačí dodržovat odstupy, mnoho lidí by je nedodržovalo, protože se to v běžném životě nedá. A nemít v takové situaci roušku, tak druhého nakazím,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.