Roušky ve školách? Nejsem naivní, ale apeluji na dodržování pravidel, žádá ministr Plaga

5. květen 2020

Návrat dětí do škol je pro řadu rodičů i žáků docela složitý úkol. Vznikly dokonce internetové petice s úplně protichůdnými požadavky. Někteří chtějí návrat dětí do škol okamžitě a bez zbytečných průtahů, jiní naopak vyzývají k ještě mnohem delšímu odkladu.

Žáci 9. tříd se podle rozhodnutí vlády budou moci vrátit do škol už 11. května. To, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky, stejně jako maturanti. Školní docházka ale nebude povinná.

Čtěte také

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se prý rozhoduje na základě názoru epidemiologů. Za neproveditelné považuje to, aby děti trávily celý den v rouškách.

Žáci proto nebudou muset nosit roušky. Tedy budou mezi dětmi dostatečné rozestupy. Nasadit si je pak budou muset při společných úkolech nebo pohybu po škole. Nejsou ale tato opatření jen formální?

Formalita?

„Nejsem blázen, abych si myslel, že tato kritéria budou 100% dodržována. Stačí se podívat na ulici, jak je dodržujeme my všichni, děti nevyjímaje. Skvěle to řekl (Roman) Prymula, podle kterého jen tak přecházíme od kolektivní zodpovědnosti k individuální,“ uvádí ministr

Chci na všechny apelovat, aby dodržovali pravidla. Nebude to nikdy dokonalé, ale většině problémů se tak dá zabránit.
Robert Plaga

Školy informace mají

Pedagogická komora považuje postup ministerstva školství při otevírání škol za chaotický, školám podle ní stále chybí jednoznačné informace a závazné postupy, kterými se budou muset řídit.

Čtěte také

„My jsme slíbili, že do 30. dubna budou manuály vykomunikovány s epidemiology, to se stalo. 1. května jsem je představil na tiskové konferenci a o víkendu jsme je rozeslali zřizovatelům. Školy informace mají,“ reaguje Plaga.

Prezident Rady Asociace ředitelů základních škol ČR Michal Černý považuje ministerský metodický pokyn za jasný a v zásadě dobrý, byť ne se všemi body souhlasí:

„Problém vidím ve výuce, kdy část dětí bude doma a část ve školách. Pokud ten učitel bude zodpovědný, tak se z toho zblázní, protože učit naplno děti doma i ve škole jeden člověk nezvládne,“ míní Černý, který očekává, že do školy půjde zhruba polovina žáků.

Ministr si toho prý je vědom, ale bude možné, aby například dopolední výuku vedl asistent pedagoga: „Je se na to třeba dívat optikou rodin, ve kterých domácí vzdělávání neprobíhá. Pro ně je tato nouzová služba, nelze to jinak nazvat.“

Víc si poslechněte v audiozáznamu Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související