Školní skupiny nejsou jen na hlídání dětí, ale ani plnohodnotnou výukou, přiznává ministr Plaga

16. duben 2020

Jak bude vypadat výuka ve školních skupinách? Dostanou dezinfekci? Kdy proběhnou maturity, přijímací zkoušky a budou i letní tábory? Otázky pro ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagu (ANO) v Interview Plus.

Čtěte také

„Jsem přesvědčený, že jednotné přijímací zkoušky na vysoké školy mohou proběhnout v první polovině června, pokud předchozí vlny (vládních) scénářů proběhnou dobře,“ odpovídá ministr školství.

Přitom doufá, že jednotlivé vlny budou po sobě následovat podle plánu, „a že jsme na cestě k návratu do normálního života,“ dodává. Stejně tak maturity? „Přesně tak. Museli jsme přistoupit ke změně školského zákona, teď máme v Senátu i vysokoškolský zákon,… který speciálně a jen pro letošní rok studentům u jednotné maturity odpouští písemnou část z českého a cizího jazyka. Všechny ostatní části státní maturity by měly proběhnout jako obvykle.“

Přijímačky bez maturity

Na vysokou školu pak podle Plagy mohou být přijati i ti studenti, kteří nebudou mít v ruce maturitní vysvědčení. „Předložit ho ale musí do 40 dnů od začátku akademického roku. Je tam volnost pro ty, kteří by si třeba chtěli opravit známky v odloženém, opravném zářijovém termínu.“

Čtěte také

Pokud novelu krizového zákona odsouhlasí Senát a podepíše prezident, budou mít děkani a rektoři v ruce nový flexibilní nástroj. „15 dní dopředu mohou vyhlásit podmínky přijímacího řízení, a to může probíhat taky distančně, formou ověřování. Kromě toho, že se nezapočítává letní semestr do doby studia tak, aby studentům nenabíhaly poplatky za dobu, která probíhala bez jejich osobní přítomnosti,“ vysvětluje.

Od 20. dubna umožnujeme posledním ročníkům, aby mohly provádět laboratorní práce, nebo přes individuální konzultace maximálně pěti osob dokončit studia. Ale že by ještě byla plná aula studentů, s tím už skutečně nikdo nepočítá.
Robert Plaga

Školní skupiny nejsou škola

Jak pak bude vypadat výuka ve školních skupinách (od 25. dubna)? „Nejde o povinnost, a když se řeklo, že se děti už do škol nevrátí, tak to je holý fakt. Základní podmínkou je ale ochrana rizikových skupin, takže se osobní přítomnost žáka umožní pouze v případě, že on sám nebo jeho rodinní příslušníci, kteří žijí ve společné domácnosti, do této rizikové skupiny nespadají,“ vysvětluje Plaga.

Čtěte také

Rizikovou skupinu vydefinuje resort zdravotnictví zřejmě do konce dubna, stejně tak hygienické podmínky a prostředky, které musí používat, ale které si podle ministra budou kupovat, jak říká, za férové ceny. Pokud do rizikové skupiny patří někdo z pedagogů, tak se k dětem ve školních skupinách rozhodně ani nepřiblíží. Takový kantor by se pak měl věnovat hlavně distančnímu vzdělávání.

„Rozumím výtkám, podle kterých to bude hlídání dětí. To ale nebude. Uznávám, že nepůjde o plnohodnotnou výuku v tom smyslu, jaký dosud známe, proto je to na základě dobrovolnosti. U těch, kde z různých důvodů nemůže domácí vzdělávání probíhat kvalitně, je to možnost, jak se dostat k vyšší kvalitě vzdělávání i teď, v době nouze.“

Letní tábor v roušce? 

Po konci školního roku přijdou prázdniny, ale ani Plaga si prý nedovede představit letní tábory v rouškách.

„Nedokážu si to představit, to přiznávám. Doufám, že se podaří najít východisko, aby probíhat mohly. Pokud bude situace dobrá, tak si je dokážu představit až v srpnu… V posledních 14 dnech prázdnin pak plánujeme nějaké letní kempy, takové doškolováky pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Tak, aby mohly dotáhnout své případné zaostávání. Ale jestli to tak doopravdy bude, to si musíme ještě počkat,“ dodává Robert Plaga.

Kdy se dostanou děti na sportoviště? Jak by se mohly otevírat mateřské školy? A proč dětem tak teď vadí ztráta sociální kontaktu? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Jana Burdy.

Spustit audio

Související