Dobrovolná školní docházka místo povinné. Primární je zdravotní hledisko, říká ministr Plaga

15. duben 2020

Výuka na českých školách se už do prázdnin naplno nerozběhne. Vláda je plánuje otevírat postupně – už příští týden by se na vysoké školy mohli vrátit studenti posledních ročníků, po nich maturanti a žáci, kteří budou dělat přijímací zkoušky na střední školy. Potom mladší školáci a nakonec většina žáků druhého stupně.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO zdůraznil, že se celý tento plán dá uskutečnit, pokud se bude epidemiologická situace v Česku vyvíjet dobře. A podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) je výuka dobrovolná:

Čtěte také

„Nevrátili jsme se ke konceptu povinné školní docházky, protože zdravotní hledisko je primární. Rozhodnutí o zavření škol učinilo ministerstvo zdravotnictví a konzultován s ním bude i pozvolný návrat do škol,“ uvádí Plaga.

Zároveň ale zdůrazňuje nutnost ochrany rizikových skupin mezi žáky, učiteli a dalšími pracovníky, a to včetně osob, které s nimi žijí v jedné domácnosti. Primárně přitom nejde o věk, ale o souběh vysokého tlaku, cukrovky a dalších onemocnění.

„Je to evidentně kompromis mezi ministerstvem školství a zdravotnictví,“ hodnotí Bob Kartous z iniciativy KoroNERV-20. Kritizuje fakt, že vláda s plánem nepřichází na základě reálných dat, například po provedení reprezentativního testování ve společnosti, které by zjistilo skutečnou promořenost populace.

A co v září?

Proti otevření škol do konce června vznikla petice. Více než 100 tisíc signatářů v ní žádá ministra školství, aby školy zůstaly zavřené do prázdnin. Podle předsedy spolku Fórum rodičů Petra Chaluše se rodiče nyní musí s plánem blíže seznámit, považuje ho ale za vstřícný krok.

Čtěte také

Spíš než vytvářet složitý nouzový režim by podle něj ovšem bylo jednodušším řešením nechat školy do konce června zavřené a otevřít je až od září.

Podle Kartouse ale i tato petice vznikla na základě dojmů a zmiňuje studii v prestižním časopisu Lancet, že uzavření škol má na kontrolu infekce minimální vliv.

Jsem zvědav, co se bude dít v září, až se zjistí, že promořenost populace a úmrtnost stoupla. A jestli pak někdo rozhodne o tom, že celý další školní rok bude distančně.
Bob Kartous

„Jsme rádi, že se budou konat maturitní zkoušky. Nelíbilo se nám, aby maturanti dostali známky podle jejich posledních vysvědčení,“ říká předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a oceňuje, že studenti budou moci docházet do škol na konzultace a přípravu k maturitě.

Ředitelka Gymnázia nad Štolou naopak postrádá pevné termíny pro konání přijímacích zkoušek, podle jejího názoru by měl být jen jeden, aby se snížilo riziko šíření nákazy.

Kartous k tomu dodává, že zatím nikdo neřešil rovnost přístupu k přípravě na přijímací zkoušky, protože děti ze sociálně slabých rodin těžko budou mít možnost přípravy on-line.

„Existují rozdíly mezi jednotlivými učiteli a školami a jednotná přijímací zkouška tak bude zatížena významnou nerovností mezi uchazeči,“ upozorňuje.

Spustit audio

Související