Nepovinné roušky nejdříve 25. května, rozhodnou následující týdny, říká epidemiolog Maďar

11. květen 2020

Po dvouměsíční pauze se opět otevírají obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, kadeřnictví a částečně i školy. Na další uvolnění opatření se můžou těšit příznivci kultury a sportovci. Všechno ale začíná fungovat s daleko přísnějšími hygienickými pravidly než před epidemií.

AKTUALIZUJEME: Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Schválila to vláda, informoval tiskový odbor kabinetu. Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Chození bez ochranných prostředků dýchacích cest by podle návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mělo být možné jen tehdy, pokud člověk bude venku sám nebo se členy své domácnosti. Více v online reportáži >>

Vláda má v pondělí projednat zmírnění povinnosti nosit roušky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by to umožnil od půlky června, premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dřív.

Čtěte také

„Dřív než 25. května bychom byli neradi, aby venku byly roušky nepovinné. Ideální by byla polovina června, ale pokud příští dva týdny vydrží příznivá data, jsme schopni to akceptovat,“ uvádí epidemiolog Rastislav Maďar, který je šéfem pracovní skupiny pro uvolňování karantény na ministerstvu zdravotnictví.

Podmínkou by ale bylo dodržování minimální dvoumetrové vzdálenosti od jiných osob – jinak by měly roušky zůstat povinné i venku.

Snažíme se řízeným způsobem vracet život ve společnosti do normálu. Bude ale trvat několik měsíců, než dosáhneme absolutního normálu.
Rastislav Maďar

V souvislosti s uvolňováním pravidel očekává zhoršení epidemiologické situace, ale nemělo by jít o nic dramatického: „Rozhodnou následující dva týdny po této největší vlně uvolňování. Ukážou nám hodně do budoucna a možná se budou uvolňovat i věci, u kterých jsme původně chtěli být konzervativnější – včetně roušek.“

Inspirace pro svět

„Jedna věc je komfort obyvatel – v letních měsících jsou ty roušky na obtíž. Ale na druhou stranu výsledky, kterých jsme dosáhli, jsou nepochybně i díky rouškám. Stali jsme se inspirací pro celý svět a roušky jsou jedním ze symbolů koronavirové krize,“ podotýká vicepremiér Karel Havlíček za hnutí ANO.

Karel Havlíček

Sám se kloní k tomu, aby se roušky musely i nadále nosit v uzavřených prostorách – uvolňování by se mělo týkat jejich nošení na veřejnosti. Pokud by se situace začala opět zhoršovat, nechce už vláda jít do drastických plošných opatření, ale cílem bude izolovat problémové lokality či regiony.

Havlíček oceňuje majitele obchodních center, kteří se prý na otevření dobře připravili. Zároveň ale zdůrazňuje, že postihy za případné porušení pravidel budou velmi přísné.

Předseda výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček uvádí, že jejich majitelé každý měsíc přicházejí odhadem o 10 miliard korun: „Nejde o zisky. Nákupní centra jsou klíčovým článkem distribuce zboží. Když nemáte finální distribuční článek, nemáte ani důvod vyrábět. Pro ekonomiku je klíčové, aby se mohlo prodávat.“

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je ale třeba, aby se změnil přístup provozovatelů obchodních center i zákazníků – centra jsou navržena tak, aby se v nich lidé zdržovali co nejdéle a nakupovali. „Jakákoli volnočasová zóna by měla být ohrazena, aby se tam lidé nemohli shlukovat ve větších počtech,“ zdůrazňuje.

Poslechněte si celý speciál!

Spustit audio

Související