Někdy přemalovávám své staré obrazy. Chci tak očistit minulost, říká malířka Holcová

14. říjen 2022

Obraz musí být mnohovrstevnatý, aby se neokoukal, ale proměňoval, aby se divák sám mohl do obrazu propadnout, ožít v něm, dostat závrať. To jsou slova malířky Veroniky Holcové, podle které tohle všechno obraz dokáže. Jak zpracovává svá díla? Jak se jí pracuje v umělecké sféře na volné noze a jak se do jejích děl promítá válka na Ukrajině?

Veronika Holcová sklízí za svoji tvorbu úspěchy jak doma, tak i v zahraničí. V poslední době se však věnuje kurátorství a v pražském prostoru Olga ve Strašnicích vytváří program pro místní obyvatele včetně výtvarných dílen pro děti ukrajinských uprchlíků. Sama přiznává, že válka na Ukrajině je věcí, která se jí silně dotýká, a dokonce jedno její dílo tento válečný konflikt reflektuje.

Čtěte také

„Ten obraz znázorňuje krajinu, kde se v dálce bouří výbuchy a v popředí na bílém pozadí jsou malé kuličky, hračky a vlastně působí velice křehce i silně zároveň. Je tam také jakýsi duch, který bojuje s obrem. Samozřejmě není úplně jednoduché popsat slovy, co všechno v tom obraze divák může vidět. Možná, že kdybych ten obraz nespojovala s tímto válečným konfliktem, tak by se ani nemusel takto vykládat,“ říká Holcová.

Proč původní dílo přemalovat?

Malba reflektující válku na Ukrajině nezaznamenala však prvotní tahy štětcem na bílém plátně. Autorka totiž přemalovala původní dílo, které zobrazovalo finanční krizi v roce 2008 v USA.

Čtěte také

„Přemalovávám své staré obrazy anebo obrazy, které jsem nedomalovala a nejsem s nimi spokojená. Možná je to i tím, že jsem byla čtyři roky mimo Prahu a žila jsem v Kanadě. Ta pauza tak vytvořila jakousi možnost podívat se na ty věci, co jsem zanechala v ateliéru, s určitým odstupem,“ vysvětluje.

Přiznává, že časem si sama uvědomila, že přemalbou obrazů ztrácí artefakty svého cítění v určité době. Ale podle ní není čeho litovat. Původní nátěr se pod nánosem nových vrstev barev stále nachází. Navíc si svá díla pečlivě fotí, a to i během jejich tvoření.

Vyjadřovat se malováním je moje životní nutnost.
Veronika Holcová

„Někdy ty hotové obrazy, které jsou publikované už i v katalozích, se opravdu nebojím vzít a předělat je. Přemalovávám je proto, že mám nějaké vnitřní nutkání to udělat, a to někdy i za cenu toho, že daný obraz ztratím. V podstatě chci nějakým způsobem očistit minulost,“ říká.

Peníze v umění chybí

Být obecně umělcem na volné noze v Česku není nejjednodušší záležitostí. Holcová se však pro tuto dráhu rozhodla ihned na Akademii výtvarných umění.

„Samozřejmě, že byly momenty, kdy jsem opravdu musela žít a stále žiju velice skromně. Jsem ale šťastná, že jsem vydržela i takové životní zkoušky, kdy člověk dostal nabídku, aby mohl dělat práci v nějaké reklamní agentuře. To jsem absolutně odmítala a šla jsem si svojí cestou. Vydobyla jsem si tak možnost, že dělám to, co mě baví, i když to není přesné. Vyjadřovat se malováním je moje životní nutnost,“ uvádí.

Losinský papír jako terapie

Na Holcovou, podle jejích vlastních tvrzení, nestojí žádné fronty sběratelů, ale její obrazy kupují především lidé, kteří její tvorbě velmi dobře rozumí. Ta je totiž velmi specifická a ani kurátoři si nevědí rady, kam její malbu zařadit.

„Nedávno jsem slyšela, že moje obrazy mohou být jak ze 13. století, tak z roku 2300. Je v nich určitá bezčasovost, a to mě na tom baví, že moji tvorbu většinou kurátoři a ti, co o mojí tvorbě píšou, přirovnávají k surrealismu nebo k snovému realismu,“ říká.

Čtěte také

Od malby velkých obrazů si Holcová chodí odpočinout ke svému malířskému deníku. Ten má od roku 1997 a využívá v něm speciální losinský papír, na který při svém odpočinku maluje olejovou barvou mediumní kresby.

„Občas si potřebuji odpočinout od toho velkého obrazu, proto mám pod stolem malý stolek, ze kterého vždy vytáhnu losinský papír a začnu malovat. Já tomu říkám, že se pročišťuji. Ty kresby vznikají opravdu intuitivně, neskutečně mě uklidňují a sama můžu reflektovat, co se mi v mém podvědomí a duši odehrává. V podstatě je to taková léčebná až terapeutická záležitost,“ dodává.

Poslechněte si celou Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Lucie Vopálenská.

Spustit audio

Související