Dobrý život? Každý akcentuje jiné aspekty, myslí si kritik umění a ředitel galerie Pokorný

27. září 2022

Ostravská galerie PLATO začíná svou novou kapitolu v rekonstruované budově bývalých jatek, dnes už památkově chráněné, výstavou nazvanou Optimalizované bajky o dobrém životě. „Dnes už nikdo nemá žádnou obecně sdílenou představu o dobrém životě. Pojem dobrého života, tak, jak ho známe z dějin filozofie či přemyšlení o světě, se tak téměř vytratil,“ uvažuje kritik umění a ředitel galerie Marek Pokorný.

Čtěte také

„Taky se tento pojem už téměř nepoužívá – v tom silném slova smyslu. Asi v našem civilizačním okruhu nenajdeme konsensus, znaky toho dobrého života, na nichž bychom se všichni shodli. Každý akcentuje takové aspekty, které druhý ne úplně sdílí. Je to o hierarchii, ale stále je to otázka, se kterou neustále žijeme, ať už s výkladem, který nám připomínají naši partneři, lidé kolem, společnost i třeba reklamními agentury a tak dál,“ dodává v pořadu Hovory.

Zahájení výstavy Písek ve stroji | galerie PLATO

Proč si Marek Pokorný myslí, že současné umění může být kolemjdoucím do značné míry nesrozumitelné? Přitom se zabývá tématy, která jsou obecně srozumitelná – každodenností, politikou, ekonomickou situací nebo prekérností lidské existence? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související