Galerie Plato zahájila provoz v bývalých městských jatkách v Ostravě

22. září 2022 11:54

Galerie Plato se přestěhovala do opravené budovy bývalých jatek v centru Ostravy. Stabilní prostor tam najde současné výtvarné umění. Galerie bude i nadále využívat bývalý hobby market Bauhaus, který je hned přes ulici. V centru města tak vznikl nový kulturní celek.

Kde se dříve porážela zvířata a visely háky na maso, jsou dnes plátna, obrazovky nebo instalace konceptuálního umění. „Plato jako galerie současného umění dostalo vlastní budovu, vlastní sídlo, ve kterém bude na příštích 50 let určitě – ta funkce se nezmění,“ říká ředitel galerie Marek Pokorný.

Na zdech se střídají bílé omítky, betonová stěrka i původní cihlové zdivo. Vzniklo tady pět výstavních síní, kavárna, zázemí pro zaměstnance galerie. Celkem asi 1300 metrů výstavní plochy.

Rekonstruovaný areál městských jatek v Ostravě

„Plato má teď k dispozici dva objekty a dohromady ta výstavní plocha je asi 6,5 tisíce metrů čtverečních. Když si spočteme ty areály včetně předprostorů, které také budeme využívat pro naše aktivity, tak je to 18 tisíc metrů čtverečních, které může používat veřejnost,“ dodává Pokorný.

Ožije také prostor kolem galerie. Na okolní ploše už teď roste bylinková zahrada. Přibudou jabloně nebo biotop pro drobné živočichy. Okolní zelené plochy navrhla Denisa Tomášková. „A na té druhé straně směrem k Masné ulici vznikne biotop, což je malé jezírko plánované tak, že víceméně zaroste vegetací, ale bude sloužit jako napajedlo pro hmyz a poskytovat útočiště drobným živočichům,“ vysvětluje Tomášková.

Ostrava tak bude mít unikátní prostor nejen pro umění a kulturu.

Spustit audio

Související