Největší problém s připojením fotovoltaik do sítě mají lidé na jihu Moravy i Čech, přiznává distributor z firmy EG.D

26. březen 2023

Bez licence a bez stavebního povolení je od začátku letošního roku stavba a provozování obnovitelných zdrojů energie do 50 kW mnohem jednodušší. Menší administrativní zátěž je výsledkem novely energetického zákona spolu s nabídkou státních dotací na obnovitelné zdroje. Je to významné povzbuzení pro lidi, kteří si chtějí pořídit fotovoltaiku. Zájem je, ale co s přebytečnou energií, je věc druhá. Zájemci totiž mohou narazit na nedostatečnou kapacitu distribuční sítě.

„Za poslední dva roky je v Česku extrémní boom fotovoltaických elektráren – respektive počet připojených elektráren se extrémně navýšil, což z naší strany instalátorů není pádný argument pro odmítání zapojení do distribuční sítě,“ nešetří kritikou jeden ze zhotovitelů a jednatel společnosti Acetex René Milota.

Čtěte také

Jako příklad uvádí Polsko, kde také měli fotovoltaický boom, ale tam to funguje. „Předpovědi, co se bude dít u nás, byly naprosto jasné a distributoři už měli být připraveni na příchod nárůstu připojení,“ dodává.

Největší problém s připojením mají lidé v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde se o distribuční soustavu stará společnost EG.D ze skupiny E.ON. „V roce 2021 jsme měli žádostí zhruba 7 tisíc, v roce 2022 už to bylo necelých 40 tisíc, takže navýšení bylo víc než pětinásobné. A to vše jen v našem distribučním území,“ říká místopředseda představenstva EG.D Pavel Čada.

Čtěte také

„Když se podíváte na kraje, které jsou nejvíc zasaženy fotovoltaickým boomem, tak jich je ze sedmi nejvíce zasažených pět na našem distribučním území. Souvisí to i s tím, jaké jsou klimatické podmínky, i s tím, že sluníčko přece jen na jižní Moravě a v jižních Čechách svítí o něco více než jinde.“

Největší problémy pak mohou čekat lidi na Břeclavsku, Hodonínsku a kolem Otrokovic.

„Určitě se ale snažíme připojit všechny zákazníky, obzvláště ty, kteří si připojují mikrozdroj do 10 kW. Nicméně, některým už nejsme schopni zajistit přenos energie zpět do sítě,“ přiznává Čada.

Proč? To už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Terezy Čapkové.

autoři: Tereza Čapková , lup
Spustit audio

Související