Nejsem ani bavič, ani komik. Jsem veselý člověk, který reaguje na situace a improvizuje, tvrdí Jakub Kohák

3. květen 2021

Herec a režisér hlavně reklamy a videoklipů Jakub Kohák se na začátku pandemie hodně nudil, tak začal dětem číst na sítích pohádky, které nazval podle svého příjmení kohádky. „Byl to takový srandovní projekt. Když byla pandemie na začátku, tak jsme byli zavření doma a vlastně nikdo ani nevěděl, co od toho čekat,“ popisuje v pořadu Hovory.

Říkal si, co bude s dětmi pořád dělat, když se lidi pomalu báli sáhnout i na kliku, aby se nenakazili. Rodina tak trávila dny pohromadě a raději moc nevycházela ven.

„Udělal jsem takovou krávovinu, kdy jsem si večer sednul a pustil srandovní znělku a pak přečetl pohádku. A kdo mi poslal, jaké z ní plyne ponaučení, tak něco dostal – nejdřív to byly věci, co nám doma přebývaly, pak už to byly i věci hezké,“ vzpomíná Jakub Kohák.

Čtěte také

Pohádky dodnes čte hlavně mladšímu pětiletému synovi, tomu staršímu už jen velmi málo. Sám, když byl ještě dítě, chtěl být indiánem. „Asi to bylo spojeno s tím, že jsem chtěl hodně cestovat, ale že bych si říkal, že chci být kuchařem, nebo pilotem – tak to jsem tak nikdy neměl,“ přiznává.

„Cítím se být indián celý život. Jsem rád, že se mi to podařilo,“ dodává s humorem sobě vlastním.

O své režisérské práci, ke které se dostal téměř náhodou, pak tvrdí, že je spíš pozorovatelem. „Vyptávám se, snažím se myšlenky týmu posunout dál, jsem rád, když to jde samo. A pak to sem tam koriguji.“ Za své videoklipy získal už čtyři ceny Zlatý Anděl. „Přiletěli čtyři, ale ty sošky jsem už různě rozdal spolupracovníkům, nějaká se ztratila, takže vlastně mám opravdu jen jednoho.“

Kmotra Hana Hegerová

Kmotrou Jakuba Koháka byla Hana Hegerová, o níž ještě na škole natočil absolventský film, i když to vlastně byl film někoho úplně jiného, říká: „Na Hanu Hegerovou jsem vzpomínal moc rád. Nedávno nám odešla, ale trávili jsme spolu mnoho Vánoc. Bylo to plno úžasných okamžiků, když chodila k tatínkovi na obědy. Zažili jsme spoustu legrace.“

Čtěte také

Zpěvačka se znala s jeho otcem Jaroslavem Kohákem, který byl režisérem, hercem a producentem už od 60. let. „Táta jí nějak to mé kmotrovství nabídl. Ale Hana Hegerová byla luteránka, takže vlastně musela zapřít svou víru, jak se mi později svěřila. Musela lhát, že je katolička, ale bylo to hodně veselé, jak pak vyprávěla.“

Jakub Kohák odmítá, aby se mu říkalo komik nebo bavič. „Bavič je takové pejorativní slovo, takové zvláštní, ne hanlivé, ale pyšný na to nejsem. Stejně jako komik. Já nemám připravené scénky, které budu říkat. Spíš reaguji na situace, stoprocentně improvizuji. Asi bych řekl, že jsem veselý člověk. Bavič nebo komik mě úplně nebaví, ale taky s tím dokážu žít,“ dodává v pořadu Hovory.

Celý rozhovor Vladimíra Kroce pořadu Hovory si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související