Vašo Patejdl: Důležité je mít silnou melodii a text, aranže se dají měnit

27. leden 2021

Po krátké a těžké nemoci v sobotu 19. srpna ve věku 68 let zemřel slovenský zpěvák, klávesista a textař Vašo Patejdl, spoluzakladatel slovenské hudební skupiny Elán. Připomeňte si ho rozhovorem pro pořad Hovory.

„Mám tu zkušenost z koncertů a pódií, že na staré hity reagují starší posluchači i mladíci a mladice. Takže věřím tomu, že hudba může mluvit sama za sebe. U muziky je důležité mít silnou melodii a text, ale aranže se dají měnit,“ říká Vašo Patejdl z legendární kapely Elán. V Hovorech Davida Šťáhlavského přiznává i to, že má blíže k Beatles než Rolling Stones.

Patejdl se sice narodil v Karlových Varech, slavný se ale stal na Slovensku a až později prorazil i v Česku. Než se mu to s kapelou Elán podařilo, uběhlo patnáct let.

Čtěte také

„My jsme s tím počítali, dali jsme si to za cíl, že prorazíme, dokonce jsme měli plán celosvětový,“ vzpomíná Patejdl.

To bylo v době normalizace. „Museli jsme vždycky bojovat. Nemohli jsme mít dlouhé vlasy třeba. Bylo to náročné, na všechno musela být povolení, předkládali jsme notové zápisy, texty. Až když jsme to měli schválené komisí, mohli jsme to nahrát,“ vrací se do minulosti hudebník.

Vašo Patejdl používá přízvisko mladší. „Můj otec byl také činný hudebník, k muzice mě přivedl on. A aby se to odlišilo, tak jsem si přidal ke jménu to mladší. Dnes už je otec na pravdě Boží a na světě už jsou i mladší Patejdlové, takže to pomalu ztrácí smysl,“ připouští hudebník.

V čem se lišil slovenská a česká populární hudba dřív a jsou mezi ní nějaké rozdíly dnes? Proč Patejdl odešel z kapely Elán? Poslechněte si Hovory. 

autoři: David Šťáhlavský , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.