Nejlepší káva je sedm až deset dní po pražení. My pražiči říkáme, že se nejdřív musí „vyprdět“, vysvětluje majitel pražírny Lokaj

28. prosinec 2022

„Káva je semínko ovoce a důležitá je její čerstvost. I běžný konzument velmi snadno a velmi intenzivně pozná, jestli je čerstvě pražená, anebo jestli je to káva, která někde šest měsíců stála na policii supermarketu. Ale ani s tou čerstvostí se to nesmí přehánět,“ popisuje Zdeněk Lokaj, bývalý novinář, který je teď už pět let pražičem a majitelem pražírny kávy.

„Uvádí se – a mohu to potvrdit z vlastních zkušeností –, že nejlepší káva je tak sedm až deset dní po pražení. Ona se musí, jak říkáme, ,vyprdět‘. Musí ještě odejít zbytkové CO2, aby měla příjemnou a stabilní chuť,“ dodává v pořadu Hovory.

Z kávy musí odejít zbytkové CO2, aby měla příjemnou a stabilní chuť.

„Pražička kávy je jakýsi kříženec trouby a automatické pračky. Uvnitř je buben, který se točí a v něm se tak rovnoměrně praží káva.“

I zelená káva je sice už usušená, ale pořád má nějakou zbytkovou vlhkost.

Čtěte také

„Podle normy má devíti až 13procentní vlhkost, a když jsem to měřil u nás v pražírně, tak to bylo přesně těch 13. Kdyby byla vlhčí, tak by to způsobovalo problémy při pražení. Kdyby sušší, tak taky. Protože by nedošlo tak rychle a tak intenzivně ke křupání kávy, což je určitá fáze procesu, kdy ze zrna odchází vodní pára,“ vysvětluje.

Už i mezi Čechy roste obliba kávy, v posledních letech se podle Lokaje zlepšuje i kávová kultura.

Káva se nemá pít intenzivně horká a ani nemá být přehnaně hořká.

„Češi tak postupně odcházejí od instantní kávy k té zrnkové. A co je pro nás malé pražírny potěšující, že velmi rychle přecházejí ke speciální nebo výběrové kávě.“

To, že takzvaný turek nemá s kávou nic moc společného, je už všem známo. „Ale ať si ji každý pije podle své chuti – jak je mu to příjemné a jak mu to chutná. Sám používám asi sedm metod příprav kávy – doma, nebo na chalupě. A komu chutná turek, nechť pije turka,“ nabádá.

Také se říká, že káva má být horká jako peklo a sladká jako láska.

Pokud je moc hořká, pražič ji nechal v pražičce příliš dlouho.

„Káva se nemá pít intenzivně horká a ani nemá být přehnaně hořká. Pokud je moc hořká, tak to znamená, že pražič ji nechal v pražičce příliš dlouho.“

A cukr? „Ten zintenzivňuje chuť, takže kdo si osladí kávu, tak chutě, které se v ní otvírají, bude mít intenzivnější,“ uzavírá.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu, poslechněte si.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související