Káva pomáhá při léčbě Parkinsonovy choroby

23. srpen 2012
Monitor

Velké množství kávy může přivodit třes. Kofein má ale překvapivě opačný účinek na osoby, které trpí Parkinsonovou chorobou.

Pohybové problémy spojené s Parkinsonovou chorobou jsou způsobeny nedostatkem dopaminu v oblastech, kde nefungují buňky produkující tento neurotransmiter. Nukleosid adenosin pak za normálního stavu ještě brzdí jeho produkci. Kofein ale dokáže zablokovat adenosin, a tím zvýšit produkci dopaminu a potlačit pohybové potíže.

Už dříve bylo prokázáno, že kofein riziko Parkinsonovy choroby snižuje, ale jeho účinek nikdy nebyl na nemocných pacientech testován. Tým vědců kanadské McGillovy univerzity v čele s Ronaldem Postumou podrobil 61 osob šestitýdennímu experimentu. Některým byly podávány tabletky obsahující kofein, denní dávka se blížila ekvivalentu tří šálků kávy. Další pak dostávali na pohled stejné tabletky bez účinné látky. Vědci pouze u první skupiny pak pozorovali výrazný ústup pohybových potíží i problémů se třesem.

Zablokování receptorů adenosinu bychom mohli docílit léky, které momentálně procházejí klinickým testováním. Jenže kofein by mohl být výrazně levnější alternativou.

Zdroj: New Scientist, McGillova univerzita v Montrealu, Kanada

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.