Nejdůležitější atomový špion jménem Klaus Fuchs

31. březen 2024

Německý komunista Klaus Fuchs uprchl v roce 1933 před nacistickým režimem do Velké Británie. Následně se podílel na britském i americkém atomovém výzkumu a jako sovětský špion předával do Moskvy důležité informace. Výrazně tím urychlil sovětský jaderný výzkum a jeho role byla daleko významnější než role výrazně známějších sovětských špionů manželů Rosenbergových.

Čtěte také

Klaus Fuchs se narodil v roce 1911 a pocházel z levicového prostředí. Po útěku z Německa vystudoval ve Velké Británii a z exilových 30. let pocházejí i svědectví o jeho výrazně prosovětské orientaci.

Na počátku války byl sice internován, ale už v roce 1941 byl shledán natolik důvěryhodným, že se mohl podílet na britském atomovém výzkumu.

Fuchs, který měl fenomenální paměť, byl zpočátku v ruském zpravodajském prostředí poněkud podceňován, kvalita jím dodávaných informací ale tento přístup změnila.

Podílel se nejprve na britském atomovém výzkumu, následně na americkém, včetně pobytu v Las Alamos.

Čtěte také

Po válce se pak až do svého zatčení opět podílel na výzkumu britském. Jeho informace velmi výrazně urychlily sovětský atomový výzkum, takže SSSR mohl provést první atomový výbuch už v roce 1949.  

Proces jeho identifikace a dopadení byl dosti složitý a zdlouhavý, završen byl až v roce 1950 Fuchsovým zatčením a následně i přiznáním.

Za svou zradu byl odsouzen na 14 let. Z britského vězení byl propuštěn po devíti letech a následně se odstěhoval do komunistického východního Německa, kde působil v poměrně vysokých odborných i politických funkcích.

Plného uznání se mu však v komunistickém bloku až do jeho smrti v roce 1988 nedostalo.

V pořadu zazní ukázky z odborné literatury i dobových dokumentů, hovoří badatel a mediální analytik Tomáš Karabela. Vysíláme v repríze.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související