Nejčtenější Pro a proti roku 2018: Od Čapího hnízda po školství

18. prosinec 2018

Duelový pořad Pro a proti je diskuzí dvou hostů, kteří mají na danou problematiku opačný názor. Moderují Veronika Sedláčková, Tomáš Pavlíček, Karolína Koubová a Petr Dudek. V letošním roce vás zajímala široká škála témat: od vládní krize kvůli kauze syna premiéra Babiše po mobilní telefony ve školách.

1. Kauza Čapí hnízdo

Andrej Babiš odmítá rezignovat kvůli údajnému únosu jeho syna Andreje na Krym. Rozhovor, který s Andrejem Babišem mladším natočili reportéři Televize Seznam, označil premiér za hyenismus a slova o únosu za lež. Diskutovali poslanci Miroslava Němcová (ODS) a Miloslav Janulík (ANO).

Andrej Babiš

2. 200 let od Marxova narození

Filozofové svět různě vykládali, jde však o to jej změnit a Karlu Marxovi se to podařilo. Myšlenky věrozvěsta komunismu inspirovaly mezinárodní levicová hnutí i totalitní režimy. O marxismu diskutovali filozof Daniel Kroupa a Petr Kužel z Filozofického ústavu AV ČR.

Karel Marx

3. Mobily ve školách

Půjde Česko ve stopách Francouzů a zakáže používání mobilních telefonů ve školách dětem do 15 let? Petr Gazdík (STAN) by byl pro, Ivan Bartoš (Piráti) je kategoricky proti.

Děti a mobil

4. Hejného metoda ve výuce

Takzvaná Hejného metoda, která vede žáky k tomu, aby tvůrčím způsobem objevovali postupy a řešení, se dostala pod palbu kritiky některých tradičních matematiků. Podle nich může tento druh výuky ohrozit celou generaci dětí. Debatují matematikové Milan Pokorný a Ladislav Kvasz.

učitel, student, škola, matematika

5. Věk odchodu do důchodu

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku dožití, tedy zrušit horní věkovou hranici, která je teď 65 let (pro muže i ženy). Doporučuje to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Co si o tom myslí ekonom Jiří Šatava a bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)?

Seniorka, důchodce (ilustrační foto)

Další rozhovory a informace o pořadu Pro a proti najdete ZDE.

autor: jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.