Nejčtenější Osobnosti Plus roku 2018: Ivan M. Havel, Martin Dejdar nebo Marie Svatošová

19. prosinec 2018

Osobnost Plus jsou interview s významnými osobnostmi české společnosti z jakéhokoliv oboru. Ptáme se na jakékoliv téma a hledáme nepovrchní odpovědi. Moderuje Barbora Tachecí, občas i Lucie Vopálenská.

1. Ivan Miloš Havel

„Já měl fobii z telefonátů. Zejména, pokud to měly být telefonáty na Hrad.“ Tako komentoval potřebu mluvit do funkce prezidenta svému bratrovi Václavovi dubnový host Barbory Tachecí, vědec Ivan Miloš Havel. 

Ivan Miloš Havel

2. Simona Babčáková

„Být aktivním občanem pro mě není otázkou toho, jestli mě to baví, nebo nebaví. Nazývám to určitým duchovním levelem. V okamžiku, kdy si člověk opravdu uvědomí a procítí, že je součástí celku, kdy vidí, že každá kapka ovlivňuje kvalitu moře, nelhostejnost vůči společnosti je pro mě věc základního charakteru,“ řekla v září na Plusu herečka Simona Babčáková.

Simona Babčáková

3. Jan Kanzelsberger

„Dnes si nevybírá zaměstnavatel zaměstnance, ale zaměstnanec zaměstnavatele. Je to postavené na hlavu. To je obraz tragického stavu personální politiky dneška,“ řekl knihkupec Jan Kanzelsberger v srpnovém rozhovoru s Barborou Tachecí. Mladí lidé prý dnes nevědí, co to je chodit pravidelně do zaměstnání. 

Jan Kanzelsberger.

4. Marie Svatošová

„Jsem zastánkyní šetrného sdělování pravdy. Na konci života je čas hodně vzácný. Člověk může ještě hodně pokazit, propásnout, nebo nestihnout,“ říká lékařka, publicistka a zakladatelka vůbec prvního českého hospicu a následně řady dalších. Víc si můžete připomenout v říjnovém rozhovoru. Marie Svatošové se ptala Lucie Vopálenská.  

Marie Svatošová

5. Martin Dejdar

„17 let spojených se seriálovou rolí Tondy Maděry, politického vězně, mě nemůže nechat klidným, když se mně do parlamentu dostává komunistický fízl. A začínají se dít podivné věci za souhlasu zákonodárců, které jsme na jejich pozice svými hlasy dostali a mají pro nás dělat dobro,“ řekl herec Martin Dejdar v březnové Osobnosti Plus.

Martin Dejdar

Další rozhovory a informace o pořadu Osobnost Plus najdete ZDE.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.