Dnes si nevybírá zaměstnavatel zaměstnance. Je to naopak a postavené na hlavu, říká knihkupec Kanzelsberger

25. srpen 2018

„V četbě, zvláště za posledních dvacet let, mám velké mezery. S klasikou se samozřejmě nedá vydržet do smrti,“ říká knihkupec Jan Kanzelsberger, host sobotní Osobnosti Plus.

„Myslím, že řadu českých autorů bych přečíst měl, ale nevím, jestli se k tomu dostanu. Čas je na prvním místě. Pracuji ještě dodnes dvanáct hodin denně. V průměru. Někdy i více. A celý den jsem obklopen knihami,“ dodává.

Knihkupec Jan Kanzelsberger se narodil 27. 8. 1951 v Praze a v roce 1970 se vyučil knihkupcem. Od toho roku se nepřetržitě věnuje knihkupeckému oboru. Od svých 23 let vedl jedno z největších čekých knihkupectví na Václavském náměstí v Praze. V roce 1990 založil rodinnou knihkupeckou firmu, která se postupem doby rozrostla v celostátní síť provozující více než 60 prodejen. Byl předsedou Svazu českých knihkupců a zakladatelem mezinárodního veletrhu Svět knihy, literární ceny Magnesia Litera a také knikupecké školy. Firma Kanzelsberger provozuje současné nejstarší knihkupectví u nás, brněnský obchod Barvič a Novotný. 

 

Mám na to zaměstnankyně

Poznat dobrou knihu, na to má dnes už lidi, říká knihkupec, který dnes provozuje nejstarší knihkupectví v Česku. "Tyto zaměstnance jsem nijak nevychovával, ani neškolil. Člověk musí mít dar od pánaboha. Ženy, které o tom rozhodují a mají to na starosti v obchodním oddělení, znají knihy daleko lépe než já. Znají současné trendy a autory opravdu důkladně. Nota bene kolikrát ani nerozhodujeme o tom, jestli knihu vezmeme do prodeje,“ vysvětluje Kanzelsberger.

Řekl bych, že ženy jsou tradičně daleko lepšími čtenářkami. Jsou vnímavější a i spravedlivější vůči knihám.

Jan Kanzelsberger

Kniha rodu ženského

Pro muže, který se věnuje knihkupectví už 48 let, je jeho profese otázkou genderu. „Obor knižní je od nepaměti feminizován. Muži jsou dnes hlavně v nakladatelských pozicích, tam je jich naopak spousta. Hraničí to s ekonomickými a dalšími otázkami. V obchodě, že by stál muž? Mám ve své síti šedesát poboček a je to několik set lidí. Ovšem mužů tam mám tolik, že bych je spočítal na prstech,“ uvádí.

Vytáhne si notebook a ptá se

Zakladatel veletrhu Svět knihy hodnotí také HR v oblasti knihkupectví. „Dnes si nevybírá zaměstnavatel zaměstnance, ale zaměstnanec zaměstnavatele. Je to postavené na hlavu. To je obraz tragického stavu personální politiky dneška. Protože přijde děvče, právě čerstvá absolventka, která nikdy nebyla v zaměstnání a vůbec neví, co to znamená - chodit do práce, neví, co jsou to pracovní návyky. A začne pohovor tím, že si otevře nějaký notebook nebo diář a mně klade otázky: kde bude pracovat a za kolik bude pracovat. Tak to dneska je,“ říká s povzdechem knihkupec.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Jan Kanzelsberger bude hovořit také o tom, jaký boom v oblasti vydavatelství a nakladatelství přišel po roce 1989.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související