Z telefonátů na Hrad jsem měl fóbii, říká Ivan Miloš Havel

21. duben 2018

„Já měl fóbii z telefonátů. Zejména, pokud to měly být telefonáty na Hrad,“ hovoří o potřebě mluvit do funkce prezidenta svému bratrovi Václavovi host Osobnosti Plus, vědec Ivan Miloš Havel.

„Nikdy jsem se nesnažil být domácím konverzantem. A pokud jde o nějaké veřejné záležitosti, to jsem věděl, že má Václav řadu poradců a nemá cenu, abych se do toho pletl,“ odpovídá moderátorce.

Měl jsem pocit výlučnosti

Barboru Tachecí zajímá, jak se současný šéfredaktor časopisu Vesmír vyrovnal s křivdou komunistického režimu, kdy i přes svou inteligeci, znalosti a dobré známky nemohl jít studovat a se svým jménem mohl pouze do učení.

„Nepamatuji se, že bych měl nějaké pocity deprese nebo zoufalství. Pocit křivdy může mít různé podoby. Myslím, že s pocitem křivdy není možné žít stabilně. Musí ho nějak kompenzovat. A já více či méně kompenzoval fakt, že nemohu studovat tím, že jsem, si kupoval vědecké knížky a začalo mě to bavit a měl jsem naopak pocit spíš výlučnosti. Že studuji něco, co na těch školách ani neučí,“ vysvětluje Havel.

Důstojný, ale bez humoru

Jako volič Jiřího Drahoše v prezidentském duelu vysvětluje, proč se rozhodl právě pro protikandidáta současného prezidenta. „Můj předpoklad osobnostních rysů prezidenta se netýká ani tak toho, že je politik. Vůbec ne. Prezident má být vysoký, má mít hluboký hlas, má umět cizí jazyky a chovat se důstojně. A to u mě vyhrálo,“ říká, ale dodává: „Myslím, že Jiří Drahoš neměl moc smysl pro humor. K charismatu potřebuji ještě smysl pro humor.“

V úvaze o tom, jestli je někdo ze zdejších politiků tímto smyslem obdařen, je opatrný:  „To bych musel hodně přemýšlet. Spíš ne. Možná je zajímavější otázka, jestli člověk se smyslem pro humor ho v politice ztratí. Anebo tam raději vůbec nejde. Problém je, že politik neustále vnímá dav, který ho poslouchá a hodnotí. A tak musí být ostražitý, protože jednou ujede, řekne něco trošku jinak a okamžitě to okolí zesílí. Všechny noviny to opíší, všichni o tom mluví a popularita jde dolů.“

Vědec, šéfredaktor časopisu Vesmír a bývalý ředitel Centra pro teoretická studia Ivan Miloš Havel se narodil 11. října 1938 v Praze. Vystudoval obor Automatizace a počítače na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Roku 1971 získal doktorát na universitě v Berkeley v Kalifornii. Na počátku 90. let se habilitoval v oboru umělé inteligence na 3. lékařské fakultě UK v Praze. Je bratrem bývalého prezidenta Václava Havla, se kterým patřil mezi zakladatele Občanského fóra.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související