Nedostatek srážek je v Česku lokální problém, říká čerstvý absolvent fakulty životního prostředí Černý

10. červenec 2022

Jeho rodiče o něm říkají, že na svět jej přinesla velká voda za povodní roku 1997 na Moravě a on jakoby se snažil vodu pochopit, porozumět jí. Zkoumá její stav, její ubývání, její koexistenci s krajinou a s klimatem. S vodou, touto drahocennou komoditou, pracuje Jiří Černý, čerstvý absolvent Fakulty životní prostředí České zemědělské univerzity, mimořádně tvůrčím způsobem a vždy usiluje o to, aby jeho práce a návrhy došly praktického naplnění.

Nedostatek vody v Česku je podle Černého lokálním problémem. „Například letos v jižních Čechách je vody momentálně až až. Prší tam v týdnu třikrát, čtyřikrát. Pořád tam jsou bouřky. Ale třeba u nás do minulého týdne srážky nebyly, je to velká vzácnost. Takže to není takový problém pro celou Českou republiky, ale lokální.“

Čtěte také

On sám žije na úpatí Českého středohoří, kde letos řeší problém s malou intenzitou dešťů. Snaží se tak co nejvíce srážek akumulovat v nádržích na dešťovou vodu.

Tomuto tématu se věnoval i ve své práci během studia. Konkrétně psal o podzemních nádržích, které mají objem až 16 tisíc litrů. „Rozhodně to není levná investice. Tvarově jsou na tom různě. Ale ta na 16 tisíc litrů je jak kotel od lokomotivy. To už je opravdu rozměrné těleso. Tu největší nádrž jsme realizovali v roce 2019 a cena byla kolem 90 tisíc korun jen za tu nádrž. Ty menší jsou samozřejmě levnější a dá se i využít nějakých dotačních programů.“

Poslechněte si celé Hovory Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , knem
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.