Nečtěme ve smlouvě, co v ní není, říká o francouzsko-německé dohodě náměstek ministra Chmelař

25. leden 2019

Na adresu smlouvy, kterou v západoněmeckých Cáchách podepsali Angela Merkelová a Emmanuel Macron, se snáší kritika. Někteří skeptici včetně Václava Klause varují před vznikem nového celku, který by mohl v budoucnu negativně ovlivnit zbytek současné Evropské unie. Oslabí dohoda z Cách EU, nebo jí pomůže?

„Viděno bez hysterie jde o bilaterární smlouvu se silnými částmi o Evropské  unii. Nevybočuje ale z řady bilaterálních smluv. Debatu, která se kolem dohody vede, považuji za nepochopitelnou,“ uvedl v pořadu Pro a proti náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce evropské Aleš Chmelař.

Podle něho si už za pár měsíců na smlouvu nikdo nevzpomene. „Její naplňování opravdu bude probíhat pod povrchem, na pracovní úrovni a na úrovni expertů.“

Mezi řádky je sice možné číst, ale ne to, co ve smlouvě není... Opravdu vidíme snahu Francie aktivně řešit celoevropské otázky ve francouzsko-německém tandemu, ale také vidíme německý tlak na rovnovážnou pozici pro celou EU. Nějakou silnou interpretaci ve smlouvě skutečně nevidím.
Aleš Chmelař

Náměstek uznal, že text je v oblasti vojenské spolupráce velmi ambiciozní. „Zmiňuje vytvoření společné obranné rady... Není ale napsáno nic konkrétního, je pouze zřízena rada, která o těchto otázkách může diskutovat. Není na stole konkrétní představa a už vůbec ne konsensus.“

„Počkejme si opravdu na konkrétní výsledek jednání konkrétních expertních rad, které se tímto zakládají, a pak veďme s Francií i Německem dialog. Ale důvod skákat, že je konec světa a Evropa je rozdělena na základě podpisu nějakého textu, tu upřímně nevidím,“ shrnul Aleš Chmelař.

Vzniká nejen paralelní EU, ale i NATO

„Jsem hluboce přesvědčen, že jsme svědky vzniku paralelního projektu k Evropské unii. Svým způsobem Macron a Merkelová dali najevo, že nad dnešní podobou evropského integračního procesu lámou hůl,“ vysvětlil člen správní rady Institutu Václava Klause Ivo Strejček.

Ten upozornil, že prý Němci s Francouzi chtějí vytvářet společnou hospodářskou radu, zavést povinnou výuku francouzštiny v Německu a naopak a další opatření. „Ať to klidně dělají, ale musíme být velmi obezřetní, protože vzniká nejen paralelní projekt k EU, ale i k Severoatlantické alianci.“

Naší povinností by mělo být text smlouvy velice pečlivě analyzovat. Jistě uslyšíme argumentace, že jde o text obecný, že se nemusíme strachovat. Ale musíme číst mezi řádky, co tam je napsáno, a zkoušet vyvozovat, co to pro nás v budoucnu bude znamenat.
Ivo Strejček

Jakákoliv varianta frankoněmecké armády namířené jak dovnitř, tak vně Evropské unie by prý měla být z naší strany vnímána velmi opatrně a obezřetně.

„Nikdo tady neskáče, jen čteme pozorně text, snažíme se ho analyzovat a přemýšlet o tom, jak Evropská unie bude nebo nebude vypadat... Dá se téměř s jistotou očekávat, že tandem Německa a Francie bude určovat celkový vývoj Unie,“ konstatoval Ivo Strejček.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související