USA by měly pomoci Evropské unii, aby se nerozpadla, vyzývá bývalý velitel sil NATO

30. září 2018

Evropské unii hrozí podobný osud, jaký postihnul evropská impéria v minulosti. Může se rozpadnout podobně, jako třeba po první světové válce Rakousko-Uhersko.

Pokud se chce rozkladu vyhnout, potřebuje Spojené státy americké. Washington by měl bloku evropských států ve vlastním zájmu pomoci zachovat soudržnost. Tvrdí to americký generál a bývalý velitel sil NATO v Evropě James Stavridis v komentáři uveřejněném zpravodajskou agenturou Bloomberg.

Evropské elity nenávidí Evropu. Organizovaná masová migrace ji má naředit a změnit, tvrdí Klaus

Václav Klaus

Německo špatně chápeme, protože mu nerozumíme, napsal bývalý český prezident Václav Klaus. Kancléřka Angela Merkelová podle něj mimo jiné zlehčuje ničivé dopady migrace jako výstřelky jednotlivců a názory obyčejných lidí označuje za pravicový radikalismus. Naposledy se situace vyhrotila v Saské Kamenici po vraždě 35letého muže, ze které jsou podezřelí dva cizinci ze Sýrie a Iráku.

Autor prý hodně cestuje po Evropě a je si tak dobře vědom jejích současných problémů. V Maďarsku je údajně jasně cítit příklon k neliberální demokracii a spojenectví s Ruskem. Není se prý co divit, že ruský prezident Vladimir Putin považuje šéfa maďarské vlády Viktora Orbána za svého nejbližšího unijního spojence. Sympatie jsou oboustranné, míní Stavridis.

S Evropskou unií se kvůli kontroverzní reformě dostává do křížku soudnictví také Polsko. V případě Varšavy i Budapešti navíc platí, že zbytek Evropské unie se snaží zasáhnout. Rezoluce Evropského parlamentu odsuzující Maďarsko a vyloučení polských soudců z evropské soudcovské unie prý obě země dále povzbuzuje k odstředivým tendencím od zbytku evropských států.

Situaci také nepomáhá, že v Itálii je u moci vyloženě protiunijní vláda, pokračuje americký generál. Pro celou Evropskou unii je ale prý nejcitelnější rána chování Velké Británie, která si neví rady s uskutečněním brexitu. Odchod země z unijních struktur se podle autora zdá nevyhnutelný i přes snahu některých britských politiků vyhlásit nové referendum o svazku s unií.

Není lepšího spojence

Americký generál soudí, že to nejsou špatné zprávy jen pro samotnou Evropskou unii, ale také Spojené státy. Stavridis tvrdí, že jeho země profituje z uspořádání mezinárodního systému, ve kterém figuruje také sjednocená Evropa.

02017415.jpeg

Starý kontinent disponuje největší ekonomikou na světě, po Američanech druhým největším rozpočtem na obranu, má efektivní a silné armády a uznává stejné hodnoty jako USA.

V obraně hodnot jako demokracie, svoboda, lidská práva nebo rovnost lidí před zákonem a boj proti rasismu prý Spojené státy nemohou mít lepšího spojence. V Evropě jsou ale na vzestupu síly, které ji oslabují.

Nic na tom nemění ani dílčí pozitivní vývoj v podobě působení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové, pokračuje Stavridis.

Podle něj z celé situace nejvíce těží Rusko, které se prý snaží přímo i nepřímo dělat vše pro urychlení rozpadu Evropské unie. Spojené státy ale takovému vývoji mohou zabránit, myslí si americký generál.

NATO pojítkem Evropy

Washington by podle něj měl při všech příležitostech mluvit o pozitivech evropské integrace. Neměl by jednat jen s představiteli členských států, ale také s evropskými institucemi, včetně Evropského parlamentu.

Rusko je potenciální hrozba. NATO nikoho nenutí, aby se stal členem, říká Petr Pavel

Armádní generál Petr Pavel

Po smrti tří českých vojáků drtivá většina politické reprezentace podpořila naše setrvání v zahraničích misích. Přesto ale někteří politici tyto mise zpochybňují. Jaké zájmy má v Afghánistánu Česká republika?

Společná unijní tělesa by měl Bílý dům všemožně podporovat. S Evropany by Američané měli také koordinovat veškerá rozhodnutí týkající se mezinárodních organizací. Mezinárodní měnový fond a Světovou banku nevyjímaje.

Dále by podle autora měly Spojené státy často a aktivně pořádat společná vojenská cvičení armád NATO v unijních zemích. Podpoří to pocit jejich závazku ke starému kontinentu a pomůže místním ekonomikám, tvrdí bývalý velitel evropských sil NATO.

Severoatlantická aliance je podle něj základem svazku Evropy a USA. Většina členských států unie je totiž zároveň členem obranného paktu. Jako žádoucí se údajně jeví také obnovení jednání o obchodní dohodě USA a Evropské unie, které nedávno zkrachovalo. Udržet Evropskou unii pohromadě je základní americký geopolitický zájem, uzavírá americký generál a bývalý šéf vojsk NATO v Evropě James Stavridis.

Spustit audio

Související