Duel o reformě EU: Řešením je vícerychlostní Evropa a ekonomická integrace, říká Zahradil

2. březen 2017

Odchod Spojeného království z Evropské unie neovlivní jen Brity, ale také občany všech dalších členských zemí. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker předložil Evropskému parlamentu pět možných scénářů dalšího vývoje – podle jednoho z nich se toho pro Unii změní jen málo, podle jiného se ale může přeměnit v pouhou zónu volného obchodu. Sám Juncker je proti snižování role Evropské unie.

„Je dobře, že i taková stará struktura jako pan Juncker pochopil, že není jen jedna cesta, kterou se může evropská integrace vydat. Stále užší Unie byla mantrou všech těch evropských mandarínů, nyní se poprvé připouští i jiné varianty. Je škoda, že museli dostat takovou velkou facku v podobě brexitu, aby se konečně probrali,“ říká europoslanec Jan Zahradil z ODS.


Čím méně politické integrace, tím méně bude potřeba pan Juncker a jemu podobní. Myslím, že debata o budoucnosti Evropské unie musí být iniciována na úrovni členských států. Nemyslím si, že by Evropská komise měla určovat její tón a obsah.Jan Zahradil

„Mantrou už pomalu je, že brexit dal Unii facku. Dobře víme, o co v brexitu šlo, jaká byla situace ve Velké Británii a v Konzervativní straně. Podstatné je, aby tato debata byla vedena na patřičné úrovni a konečně jsme přispěli k tomu, aby Evropská unie byla akceschopnější a efektivně řešila to, co před námi stojí za problémy a výzvy,“ kontruje místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička.

Integrace tam, kde je to výhodné

Podle něho je potřeba, aby se objevili lídři s odvahou a vizí, kteří by dokázali vydiskutovat a v praxi prosadit scénáře dalšího vývoje:


Je to další velký mýtus, jak Evropská komise vše nařizuje a diktuje. Před řadou problémů dnes stojíme proto, že členské státy nejsou schopny přijímat příslušná rozhodnutí. Je symptomatické, že podnět nyní přichází od Komise – ale na úrovni členských států žádné konkrétní návrhy nevidím.Pavel Telička

„Souhlasím s tím, že brexit je příležitost k tomu, abychom od řečí konečně přestoupili ke skutečné reformě Evropské unie. Jakkoliv si jí asi budeme představovat jinak – někdo jako dezintegraci, další bude požadovat větší federalizaci a jiný zase bude chtít více spolupracovat v oblastech, kde jsou společná řešení lepší než individuální. K této třetí variantě bych se přikláněl já,“ přibližuje europoslanec zvolený za hnutí ANO.

„Reforma je nezbytná. Evropská unie nefunguje jako jednotný politický celek a podle mě to ani není možné. Měli bychom se soustředit na dokončení ekonomické integrace, tedy vnitřního trhu, a vytvořit něco jako vícerychlostní Evropskou unii. Ti, co se chtějí spojovat více, nechť tak činí, ale ať zároveň nenutí ostatní je slepě následovat,“ navrhuje Zahradil. Odpadnout by například měla povinnost směřovat ke společné měně, kterou má Česká republika zakotvenou v přístupové smlouvě.

autoři: ert , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.