Necháváme lidi umírat, připouští zdroj z madridské nemocnice pro deník El País

31. březen 2020

Španělsko vede bitvy s koronavirem na všech možných frontách. Problémem je například byrokracie ve zdravotnictví, jak informuje španělský list El País.

Čtěte také

Nemocnice se organizují interně bez koordinace se zbytkem zdravotnických zařízení. Pacienti se nepřesunují a ani zaměstnanci necestují tam, kde mají na lůžkách tisíce infikovaných. 

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že možný transfer pacientů z důvodu přetížení jednotek intenzivní péče studuje. Neuvedlo k tomu ale žádné další podrobnosti. Přednost prý nyní má koordinace a přesun zásob a vybavení, zejména ochranných pomůcek. S největším tlakem se potýká Madrid, kde bylo před krizí k dispozici 641 míst pro závažné případy. Podle údajů ústřední nemocnice ale potřebovalo takové lůžko už víc než tisíc lidí.

Anonymní zdroj z nemocnice v Madridu deníku El País potvrdil závažnost situace s tím, že „je pro pacienty ponižující a nemocnice zůstává stále přeplněná“. Podle něj existují dny, kdy v nouzových situacích čeká na lůžko 150 až 200 lidí a k tomu třeba docházejí respirátory. „Necháváme lidi umírat,“ připouští zdroj z madridské nemocnice pro deník El País.

Lék zatím opravdu neexistuje

Francie překročila hranici 3 tisíc obětí nového typu koronaviru. Více než 5 tisíc pacientů bojuje s nemocí Covid-19 na jednotce intenzivní péče. Situaci v zemi přibližuje deník Le Monde. 

Čtěte také

Je to „bezprecedentní, závažná a smrtící“ epidemie. Tak popsal průběh pandemie profesor Jérôme Salomon z ministerstva zdravotnictví. Nakažlivý virus má podle něj nebývalý dopad na víc než 700 mobilizovaných zdravotnických zařízení. Hospitalizováno bylo na 21 tisíc lidí. První vážně zasažený francouzský region Grand-Est očekává kulminaci pandemie na konci tohoto týdne, totéž platí i pro oblast kolem metropole Paříže.

Asistenční nemocnice v hlavním městě mezitím testují možnost okysličování pacientů doma. Iniciativa spočívá v ošetřování pod dohledem lékaře a jejím cílem je, aby doléčení probíhalo mimo nemocnici, která by tak měla prostor pro další akutní případy.

Dalším problémem mohou být nežádoucí účinky některých léků. Francouzská Agentura pro léčivé přípravky prošetřuje několik desítek případů včetně tří úmrtí u pacientů s koronavirem. Zkoumá, zda lidem neudělala zle podávaná medikace. Profesor Salomon zároveň francouzskou veřejnost upozornil na to, že „žádný lék na světě se neprokázal jako účinný“ a varoval před experimentální samoléčbou, jak píše Le Monde.

Americké půjčky nejsou pro každého

Více než polovina amerických společností, které si půjčují na trzích podnikových dluhopisů, již není způsobilá pro ekonomickou pomoc od vlády v době pandemie. Píše o tom Politico. Módní řetězce Macy's nebo třeba Gap jsou případem firem, kterým dochází finance, jelikož přišly s opatřeními o masivní počet zákazníků, přesto se ale do nového úvěrového programu Federálního rezervního systému možná nezapojí. Jejich ekonomická situace je totiž natolik špatná, že vzniklý dluh není považován za bezpečný. 

Čtěte také

O přístup v přepočtu k bilionům korun bojují maloobchodníci, kasina a další průmyslová odvětví a usilovně proto lobbují na ministerstvu financí a Federálním rezervním systému. Jak ale Politicu řekl jeden z lobbistů Travis Norton: „Tisíce domácích značek, o kterých všichni slyšeli, zkrátka úvěr nezíská.“

Úsilí centrální banky totiž není určeno k záchraně společností. Spíše nabízí uklidňující pojistku na soukromých úvěrových trzích. Mnohým firmám ale tzv. úvěrový rating, tedy pravděpodobnost, že půjčku správně a včas splatí, s blížící se recesí klesá. K dalšímu propadu může vést také nízká cena ropy.

Federální rezervní systém jednoduše není připraven přijmout riziko, že společnosti selžou. Vládu také čeká výzva, kdy bude muset rozpoznat, které firmy prožívají finanční krizi kvůli okolnostem, které jsou mimo jejich kontrolu, a které byly špatně připraveny na dluhovou zátěž a měly by problémy, i kdyby pandemie koronaviru nenastala, píše Politico.

Víc v audiozáznamu vysílání Českého rozhlasu Plus.

Spustit audio

Související