Nebezpečná jezera

17. leden 2013

Horská jezera destabilizuje tání ledovců. Jak se voda dostala na Zemi. Mravenčí „zombie“. Muž jako evoluční inovace? (četba, 4.díl).

Aktuálně: Vysokohorská krajina je typická výskytem mnoha jezer nejčastěji ledovcového původu. Právě ta nás budou zajímat i dnes - zrychlené odtávání ledovců v posledních desetiletích může totiž často způsobit nebezpečný průval jejich hráze.

Seriál: Jak se voda dostala na planetu Zemi? Nejen na tuto otázku odpoví kniha Voda ve vesmíru, na Zemi, v životě a v kultuře.

Příhody přírody: Za přírodního intrikána bychom mohli považovat houbu, která dokáže ovlivnit chování mravence. Ten se pod její vlivem chová jako oživlá mrtvola. I v seriózních vědeckých časopisech se můžeme občas setkat s termínem „mravenčí zombie“.

Četba: Jakkoli jsou citové vztahy mezi muži a ženami nejčastějším námětem uměleckých ztvárnění, víme vlastně zoufale málo o tom, jak k interakci obou psých dochází. Celému fenoménu rozumíme asi v té míře, jako 18. století rozumělo bakteriologii. Alespoň podle profesora Stanislava Komárka a další kapitoly z jeho knihy Muž jako evoluční inovace?

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio