Naše kosmetika se netestuje na zvířatech, ale na lidech, přiznává zakladatelka české firmy Essenté Denisa Jasinská

21. červen 2021

„Jsem přesvědčena, že když člověk dělá věci, kterým věří, a věnuje tomu dostatek úsilí a energie, tak se to vždy dříve či později vrátí. Alespoň u mne to tak funguje. Důležité je věci nevzdávat s prvním neúspěchem. Nakonec právě tyto neúspěchy nás velmi často posunout dále,“ říká zakladatelka české kosmetické značky Essenté Denisa Jasinská.

„Kosmetika je dnes už skoro věda je, protože existuje spousta aktivních látek, které dokážou velmi příznivě ovlivňovat pleť. Pokud si dnes chcete koupit kvalitní kosmetiku, je spousta produktů na výběr,“ tvrdí v pořadu Hovory.

Když Jasinská popisuje, jak vzniká její kosmetika, tak prozrazuje, že celý proces od první myšlenky až k realizaci trvá klidně i dva roky.

Čtěte také

„Samozřejmě že jsou produkty, na kterých pracujeme už i šest let – a stále nemáme hotovo. Začíná to první myšlenkou, kdy si ujasňujeme, komu produkt chceme nabídnout, pak jak má vypadat, jakou má mít konzistenci, jak vonět a tak dále. A pak už je to alchymie.“

Pak se vyrobí pár testerů, které rozdají mezi spolupracovníky, dobrovolníky, rodinu a dalším – a v té chvíli začíná fáze testování. „Na zvířatech se ale už netestuje, testuje se na lidech,“ dodává.

„Ze začátku jsem testování považovala za výhodu, dnes už to beru spíš jako oběť,“ přiznává.

Když k nám přijde kontrolní úřad, tak jedou větu za větou, co všechno deklarujeme, cokoli uvedeme na etiketě. Vše chtějí doložit.
Denisa Jasinská

Může si spotřebitel být jistý, že je pravda to, co se o kosmetických výrobcích říká v reklamě?

„Před mnoha, mnoha lety to bylo určitě benevolentnější a spousta přípravků deklarovala věci, které nebyly úplně pravdivé. Nicméně dnes jsou kontrolní úřady. Když k nám přijde kontrolní úřad, tak jedou větu za větou, co všechno deklarujeme, cokoli uvedeme na etiketě. Vše chtějí doložit,“ prozrazuje Denisa Jasinská.

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiu. Ptal se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.