Mění se pohled na erotické pomůcky. Teď otevírám téma menstruace, říká designérka Anna Marešová

21. červen 2021

Za svou kolekci erotických pomůcek posbírala řadu prestižních designérských ocenění. Díky jejím produktům přestaly být některé věci tabu – naposledy třeba ženská menstruace. Přestože dnes Marešová patří mezi přední české designéry, oboru se původně věnovat nechtěla. „Já jsem hlavně nevěděla, co design znamená nebo co to obnáší. Viděla jsem hezké produkty, vlastně výsledek té práce, ale nevěděla jsem, co za tím všechno je,“ přiznává v pořadu Hovory.

Anna Marešová

„Tím, že jsem neměla žádnou uměleckou střední školu, tak jsem neměla ty čtyři roky drilu, kdy se kreslí. To jsem doháněla tak nějak před přijímačkami a pak podle mě celou tu výšku,“ popisuje své začátky na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Čtěte také

Ačkoliv je její práce uznávaná i po umělecké stránce, sama vidí svoji roli především v praktické rovině. „Začala jsem to vnímat jako obor, který je někde mezi estetikou a engineeringem. Nevnímám to jako umělecký obor. Zvláště ten průmyslový design,“ přibližuje Marešová a pokračuje:

„Ta kreativní fáze a ta, kdy je člověk úplně nadšený pro ten nový projekt, to trvá poměrně krátce. A pak je vlastně dlouhá doba, kdy se vlastní produkty vyvíjí, a trvá to, než vznikne ten finální.“

Erotika a estetika

Jako svou magisterskou práci navrhla v roce 2011 čtveřici pomůcek pro ženy – venušiny kuličky, vibrátor, menstruační kalíšek a vibrační vajíčko. A postupně je z výkresů uvádí v život.

Čtěte také

„Ještě mi tam jeden chybí, což je vibrační vajíčko. Po zkušenosti s vibrátorem vím, že to je docela náročné uvést na trh, nebo vůbec udělat vývoj a zavést výrobu produktů, kde je elektronika a mechanika. Tak to ještě trošku odkládám a dala jsem přednost právě menstruačnímu kalíšku, což mi přijde jako velice praktická věc,“ říká Marešová.

Sama ale zpětně připouští, že tak pozitivní reakci na svou práci vůbec nečekala. „Byla jsem překvapena. Vlastně to bylo přijímané dobře. Určitě velkou roli tu hraje to, jak ty věci vypadají a jak působí. Tam vidím tu funkci designu v životě. Už jen to, jak to vypadá, je pro ženu strašně důležité,“ míní designérka, která své produkty konzultovala mimo jiné i s řadou gynekologů a dalších lékařů.

Myslím, že během deseti let se pohled na erotické pomůcky proměnil. Myslím si, že se tato témata více otevírají.
Anna Marešová

Nad výrobou všech svých produktů má dnes prakticky absolutní kontrolu. „Investoři chtěli vyrábět hrozně rychle, ve velkém a vlastně moc neřešili kde,“ vzpomíná na začátky podnikání.

Čtěte také

„V jeden moment jsem si řekla, že nemusím dělat všechno najednou, že můžu začít jedním a uvidím, jak to půjde. Rozhodla jsem se pro venušiny kuličky, vzala jsem si půjčku, všechny své úspory a začala jsem úplně jednoduše garážovým stylem,“ popisuje Marešová.

Od doby, kdy se na trhu objevily první kuličky podle jejího návrhu, urazila česká společnost v otázce intimních pomůcek pro ženy značný kus cesty.

„Po tom, co se to objevilo v médiích, bylo cítit, že lidi se o to začali zajímat. Věřím, že to nějakým způsobem společností prošlo a zarezonovalo. A myslím, že během deseti let se pohled na erotické pomůcky proměnil. Myslím si, že se tato témata více otevírají, včetně menstruace, což jsme otevřeli loni,“ naráží Marešová na svůj zatím poslední úspěšný produkt – menstruační kalíšek.

Výlet tramvají

Ještě před první erotickou pomůckou ale získala designérka Anna Marešová Cenu Národního technického muzea. A to za návrh tramvaje pro hlavní město.

Čtěte také

„Byl to návrh tramvaje pro běžný provoz. A na základě něho mě oslovil dopravní podnik, abych navrhla vyhlídkovou tramvaj, protože ty nové už v Praze jsou,“ říká.

Výsledkem spolupráce nakonec byla tramvaj T3 Coupé, klasika ze šedesátých let v moderním kabátě.

„Jsem ráda, že ta tramvaj vznikla, a doufám, že teď bude zase celé léto jezdit,“ věří Marešová a zve na projížďku: „Když je hezké počasí, tak je určitě skvělé se tou tramvají projet po Praze. Máte skvělý výhled, a hlavně tam je maximálně 31 lidí. Což je skvělé, protože jedete přeplněnou Prahou a jste v takové příjemně naplněné tramvaji.“

Poslechněte si celý rozhovor Andreji Skalické a Anny Marešové.

Dozvíte se také to, jak se české designérce daří prosadit se v zahraničí, jak si užila prodej erotických pomůcek v butiku v jednom z pražských obchodních center nebo jaký je její dosavadní nesplněný designérský sen. 

autoři: Andrea Skalická , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související