Nakažlivý výraz paviánů dželada

2. duben 2013

Nakažlivý smích se nevyskytuje jen u člověka a lidoopů – podle nové studie dokážou přejímat výraz tváře svých bližních také africké opice dželady, které patří mezi kočkodany.

To, co známe jako nakažlivý smích, vědci nazývají rychlými obličejovými mimikrami (Rapid facial mimicry, RFM). Jde o automatickou odpověď, kdy jedinec díky takzvaným zrcadlovým neuronům napodobuje výraz jiného jedince. U lidí se rychlé obličejové mimikry spojují s empatií. Až dosud se také zdálo, že stejnou schopnost mají jen ostatní lidoopi. Italští vědci, kteří dlouhodobě sledovali skupinu opic dželada (Theropithecus gelada) žijících v německé NaturZoo, však tvrdí, že se vyskytuje také mezi kočkodanovitými opicemi.

Pavián dželada zívá - právě se probudil

Rychlé obličejové mimikry zaznamenali u hrajících si dželad. Zvíře, které spatřilo hravý výraz jiné dželady, jej během jediné sekundy převzalo. Nejčastěji se tato reakce objevovala mezi matkou a jejím mládětem, kteří si také „hravý obličej“ nasazovali nejrychleji. Otázku, do jaké míry dželady kromě výrazu sdílejí své emocionální rozpoložení, zatím vědci nezodpověděli. V každém případě se ale zdá, že schopnost nakazit se výrazem něčí tváře máme společnou nejen s lidoopy, ale i našimi vzdálenějšími opičími příbuznými.

Zdroj: Scientific Reports

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio