Naděje pro pacienty s mrtvicí. Části z nich bude možné udělat trombolýzu i po devíti hodinách

13. květen 2021

Doslova hrou o vteřiny je pro zdravotníky zásah při cévní mozkové příhodě. Tu přitom prodělá každoročně 25 tisíc Čechů. Skoro třetina ji nepřežije a stejné množství pacientů má trvalé následky. Nově se o polovinu protahuje doba, po kterou lze pacientovi po mrtvici podat trombolytickou léčbu, která umí krevní sraženinu rozpustit. U vybraných pacientů je tak možné udělat trombolýzu i devět hodin po mrtvici. Neznamená to ale, že by se léčba dala odkládat.

„Chtěla jsem nejprve pomoci manželovi zvednout se z podlahy, ale pochopila jsem, že to je marné a hned jsem zavolala záchranku,“ vypráví mi Kateryna Tlustá v nemocničním pokoji.

Čtěte také

Právě díky její pohotové reakci a následnému zásahu záchranářů a zdravotníků se její muž Jan už chystá z motolské fakultní nemocnice domů.

„Naštěstí šlo jen o mírnější mrtvici. Chodila za mnou fyzioterapeutka a logopedka, cvičil jsem. Už obstojně chodím, stojím a hýbu rukou,“ líčí mi Jan.

Každá vteřina se počítá 

V dobrém stavu je nejen díky své ženě, která mu neváhala rychle přivolat pomoc, ale také díky vynikající péči zdravotníků. To, že se do nemocnice blíží pacient s mrtvicí, vědí zdravotníci od záchranářů předem. Čas je totiž nejdůležitější.

Čtěte také

„Ví se, kolik mozku se dá zachránit během jedné minuty. Hraje se o vteřiny,“ říká staniční sestra motolského Neurologického JIPU Tereza Loučná.

Lékař proto na pacienta čeká už na urgentním příjmu, neprodleně ho vyšetří a pošle na CT vyšetření mozku. „Pokud se mrtvice potvrdí, naředí sestra lék a podá ho pacientovi. To vše se obvykle zvládne do 20 minut,“ líčí sestřička. 

Jako ve Formuli 1

Aby zdravotníci tento čas dodrželi, nacvičují zásah i s falešnými pacienty.

Čtěte také

„Je to, jako když přijede ve Formuli 1 auto do boxu a technici se mu snaží vyměnit všechny pneumatiky najednou. Velmi podobně by měla vypadat péče o pacienta s mrtvicí. Tým nejméně čtyř až šesti lidí se seběhne kolem pacienta, někdo nabírá krev, další ho kontroluje po neurologické stránce, jiný napojuje monitor. A díky tomu máme v České republice nejkratší čas do zahájení léčby na celém světě, průměrně to zvládneme do dvaceti minut,“ těší předsedu Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti Aleše Tomka.  

Při mozkové mrtvici se může uzavřít kterákoliv z mozkových tepen. K nejtypičtějším příznakům patří náhle pokleslý koutek úst, slabost ruky nebo porucha řeči. Některý z těchto tří příznaků má 80 procent pacientů s mrtvicí.

Poslechněte si celou reportáž, připravila ji Andrea Skalická.

Spustit audio

Související