Nejnovější inzulínová pumpa už dnes umí „žehlit“ nepřesnosti, říká vedoucí diabetologického centra

23. listopad 2020

Inzulínové pumpy zjednodušují lidem s cukrovkou prvního typu život už léta. Drobná krabička funguje na bázi umělé slinivky a pacientovi pomáhá s přesným dávkováním inzulínu. Nejnovější typ tohoto zařízení zavedli před pár dny lékaři prvnímu pacientovi ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze.

„Do pacienta je nutné zavést kanylu, kudy proudí inzulín. A senzor, který posílá informace o krevním cukru přes vysílač,“ vysvětluje fungování inzulínové pumpy vedoucí Diabetologického centra VFN Martin Prázný.

Inzulínová pumpa

„Novinkou je, že pumpa má další automatické funkce – nejenže dokáže chránit pacienta před nízkým cukrem, ale zároveň dokáže přidat inzulín, když cukr příliš stoupá. S touto novou technologií už ta pumpa dokáže napravit některé nepřesnosti.“

Pacient s diabetem musí stále pečovat o to, aby mělo zařízení dostatek energie, zásobník plný inzulínu nebo aby správně fungovala kanyla. Také musí pacient dohlédnout, aby měl dobře nakalibrovaný senzor a nabitý vysílač.

„Pokud všechno toto funguje, tak má pumpa všechny předpoklady pro to, aby fungovala v automatickém modu,“ zdůrazňuje Prázný.

Pacient také musí správně zadávat množství sacharidů, které při jídle přijme. Jak se bude hladina cukru vyvíjet po jídle, už s novou pumpou méně závisí na správném načasování a odměření dávky inzulínu pacientem.

„S tou novou technologií už pumpa dokáže některé nepřesnosti napravit a některé chyby vyžehlit. A zabránit tak nadměrnému vzestupu cukru tím, že dokáže inzulín přidat. Naopak když to pacient přežene, tak se pokusí zastavením dávkování inzulínu zabránit hypoglykémii,“ dodává Prázný.

S cukrovkou prvního typu se u nás léčí více než 60 tisíc lidí. Nemoc se nevyhýbá ani dětem a dospívajícím a inzulínové pumpy jsou vhodné i pro ně. Výhodou je navíc možnost propojit pomůcku s mobilním telefonem. Rodiče tak například mohou mít na dálku pod kontrolou hladinu cukru u dětí.

Více o tom, jak funguje nový typ inzulínové pumpy, si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související