Na Zemana a Klause Rusko něco ví, jiné vysvětlení nevidím, tvrdí esejista Karel Hvížďala

20. prosinec 2021

„Evropa je založena na kritickém myšlení, tedy na dialogu, ze kterého lidé odejdou jiní, protože každý z nich musí přijmout argumenty toho druhého,“ je přesvědčen novinář, esejista a spisovatel Karel Hvížďala, který letos oslavil 80. narozeniny. V Rusku podle něj vládne ideologie, nikoliv dialog. „Takže si všichni, kteří rozhodují, myslí, že mají pravdu, a nejsou schopni žádného dialogu. To je základní rozdíl mezi Sovětským svazem či  Ruskem a Evropou.“

I v Čechách se ale v poslední době situace mění, tvrdí Hvížďala. „Když sledujeme soupeření politických stran, tak nedochází k vůbec žádnému dialogu. To je opět soubor dvou monologů, dvou představitelů toho, že mají pravdu.“

Čtěte také

Stavět Rusko a Spojené státy americké na stejnou úroveň s tím, že obě země přece napáchaly hodně zla, esejista považuje za velké zjednodušení.

„V prvé řadě je třeba rozlišovat Spojené státy před Donaldem Trumpem a po něm. Před ním šlo o vzor jistého demokratického uspořádání, ke kterému se řada zemí snažila přiblížit,“ míní.

Najednou lze do veřejného prostoru pustit cokoli, nesmysly a bláboly, a potřebuje to obrovské znalosti, aby se v tom člověk zorientoval.
Karel Hvížďala

Ovšem ke změně, kterou ztělesňuje předchozí americký prezident Trump, došlo v celé naší civilizaci vstupem internetu, sociálních sítí Facebooku a algoritmů, přibližuje spisovatel:

Čtěte také

„Jak známo z historie, tak s vynálezem knihtisku ztratila moc církev a kazatelna. Když přišel rozhlas, umožnilo to jít nahoru Hitlerovi a Stalinovi. Televize zase způsobila změnu, kvůli které mohl vyhrát Kennedy nad Nixonem.“ 

Nový způsob komunikace, který využil Trump k tomu, aby byl zvolen americkým prezidentem, změnil také tamní politickou situaci a mění ji po celé Evropě: „Najednou lze do veřejného prostoru pustit cokoli, nesmysly a bláboly, a potřebuje to obrovské znalosti, aby se v tom člověk zorientoval.“

Neměnný názor na Rusko

Hvížďalův názor na Rusko je posledních několik dekád prý neměnný. Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 ho překvapila, přestože tehdy studoval v zahraničí a indicie o chystané invazi měl, přiznává. 

Čtěte také

„Přes zkušenost svého ročního studijního pobytu jsem byl tehdy poněkud váhavý, protože jsem myslel, že Rusové dokážou myslet i na budoucnost,“ vzpomíná na 60. léta.

Pro náklonnost bývalého a současného prezidenta České republiky Václava Klause a Miloše Zemana k Rusku prý existuje jediné vysvětlení, tvrdí esejista: 

„Chovat se tak musejí, protože na ně něco vědí. Nevím, co by tam mohlo být jiného, protože když vezmu projevy těchto obou politiků před třiceti lety, tak jsou v rozporu s tím, co říkají dnes.“

Poslechněte si reprízu celého rozhovoru Barbory Tachecí s Karlem Hvížďalou. Premiéru jste mohli živě slyšet v srpnu 2021.

autoři: Barbora Tachecí , oci

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.