Na srážky s mikrometeoroidy je Webbův teleskop připraven. Cenná data bude posílat dál, věří expert

26. listopad 2023

Vesmírný teleskop Jamese Webba si během prvních měsíců provozu vysloužil jen chválu. Nejen vědecký svět je doslova ohromen daty, která poskytuje, a to jsou pozorování teprve v počátcích. Přesto ale má za sebou první a rozhodně ne poslední srážku s vesmírným objektem, který poškodil jeho část.

„Oficiální vyjádření americké kosmické agentury NASA říká, že i když jedna srážka s mikrometeoroidem byla nadlimitní, tak všechny systémy fungují a žádná omezení pozorovacího módu nejsou,“ uvádí host Leonarda Plus Jan Spratek z Pražské hvězdárny a planetária.

Čtěte také

Nejen podle něj tedy vše na dalekohledu funguje v pořádku a data, která jsou nám z něj posílána, jsou toho jen důkazem.

Konstruktéři samozřejmě předpokládají, že teleskop v provozu postupně ztratí své schopnosti. „Primárně mu časem dojde chemické palivo, které ho udržuje na stabilní dráze, ale počítá se právě i s nárazy vesmírných těles a s tím, že zkrátí životnost přístroje.“

„Webbův teleskop ale disponuje mnoha zrcadly, která mají různé parametry, a tak některé pozorovací módy nebudou nefunkčností nějakého zrcadla ani zasaženy,“ vysvětluje vědec.

Webbův vs. Hubbleův teleskop

„Jsem přesvědčen, že i kdyby se s tímto teleskopem dělo cokoliv, tak stejně z něj dostaneme důležitá data. Podívejme se ostatně na Hubbleův teleskop, kterému také postupně odcházejí gyroskopy a přesto pořád nějak měří a dodává cenná data.“

Tím, jak je Webb pořád natočen od Slunce a od Země, tak jeho zrcadlo není ovlivněno dalším parazitickým světlem.
Jan Spratek

Nadlimitní srážka s mikrometeoroidem, kterou oznámila NASA, konkrétně poškodila segment zrcadla C3. „Ale na zveřejněných snímcích jsme neviděli vůbec nic, protože při zpracování dat na snímky byly tyto šumy a ruchy vymazány.“

Zatímco Hubbleův teleskop má zrcadlo skryté v trupu a dokáže ho zakrýt poklopem a tak zabránit poškození vesmírnými objekty, Webbův přístroj takovou možnost nemá. „Kdyby ji měl, byl by teleskop extrémně velký a těžký. Tento teleskop má primární zrcadlo třikrát větší než Hubble, a to jen v kontextu průměru.“

Čtěte také

Webbův přístroj navíc operuje v místě, kde srážky s různými částicemi sice hrozí, ale jsou významně méně pravděpodobné než v případě Hubbleova dalekohledu, který se pohybuje na nízké oběžné dráze asi 600 km nad zemí.

„A tím, jak je Webb pořád natočen od Slunce a od Země, tak jeho zrcadlo není ovlivněno dalším parazitickým světlem, což u Hubbla neplatí a mnoho takových vlivů může pozorování ovlivnit,“ chválí jednu z mnoha předností zatím nejvýkonnějšího vesmírného teleskopu Spratek.

Co nám o vesmíru zatím řekl dalekohled Jamese Webba? Jaké pozorovací módy tento vesmírný teleskop nabízí? A co bude dalším krokem v pozorování vesmíru? Poslechněte si celé Leonardo Plus. (repríza)

autoři: Ondřej Novák , oci
Spustit audio

Související