Na pandemickém zákonu je nejcennější kontrola Nejvyšším správním soudem, tvrdí ministr Šalomoun

2. únor 2022

Po více než 23 hodinách se sněmovně podařilo odhlasovat program mimořádné schůze, na které má být projednána vládní novela pandemického zákona. Hlasování opakovaným vystupováním blokovali poslanci SPD, kteří zákon odmítají. Tomu ale nerozumí ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti): „Diskuse se přesměrovává od věcných problémů k emocionálním nálepkám, že se vláda pokouší zavádět totalitu.“

Pokud by se nepodařilo pandemickou novelu prosadit, mělo by v případě šíření epidemie ministerstvo dvě možnosti – nouzový stav, nebo zákon na ochranu veřejného zdraví, upozorňuje ministr pro legislativu a podotýká, že oba tyto nástroje jsou velice invazivní. Proto je podle něj vhodnější podpořit novelu.

Kdokoliv, kdo je dotčen nějakým opatřením, může efektivně vyvolat řízení, na jehož konci bude rychlé zrušení takového opatření.
Michal Šalomoun

Připomíná také, že v případě vyhlášení nouzového stavu padne možnost občanů dožadovat se případného zrušení některých opatření u Nejvyššího správního soudu.

„To nejcennější, co je v pandemickém zákoně už teď a co se novelou ještě posiluje, je právě kontrola Nejvyššího správního soudu. Kdokoliv, kdo je dotčen nějakým opatřením, může velmi efektivně a účinné vyvolat řízení, na jehož konci bude rychlé zrušení takového opatření,“ vyzdvihuje Šalomoun.

Čtěte také

„Pokud to pan ministr předkládá jako klad, tak budiž. Ale já popravdě řečeno nad tou dokonalou přístupností soudu pro každého občana nejásám,“ reaguje Filip Křepelka, vedoucí Katedry mezinárodního a evropského práva na Masarykově univerzitě.

„V jiných zemích takový přístup k soudům není,“ dodává. Připouští ale, že ani jiné možnosti, o kterých mluví Šalomoun, nejsou optimální – tedy nouzový stav a zákon o ochraně veřejného zdraví.

Protesty

Hosty byli:
Kateřina Součková, redaktorka, Český rozhlas
Michal Šalomoun, Piráti, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády
Filip Křepelka, právník z iniciativy Sníh, vedoucí Katedry mezinárodního a evropského práva na Masarykově univerzitě
Martin Buchtík, ředitel společnosti STEM

Před budovou sněmovny probíhal do pozdních nočních hodin proti novele pandemického zákona protest iniciativy Chcípl PES. Protesty pokračují i ve středu.

Pandemický zákon je symbolická věc, dobře uchopitelná pro formu nějakých protestů," komentuje motivaci demonstrantů ředitel společnosti STEM Martin Buchtík.

Mohou obstrukce ve sněmovně přihrát hnutí SPD politické body protestujících lidí? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.