Pandemický zákon bude účinný do konce roku. Doufám ale, že od března už ho nepoužijeme, říká premiér Fiala

Jak úspěšná je nová vláda ve zvládání pandemie? Zůstane nám pandemický zákon „na neurčito“? A vloží se do sporu o Turów premiéři? Předsedy české vlády Petra Fialy (ODS) se zeptal Tomáš Pancíř.

Proč jste v novele pandemického zákona, která vládě umožňuje vydávat protiepidemická opatření, škrtli omezenou účinnost a rozhodli, že zákon bude účinný do nekonečna?

Čtěte také

My tam tu účinnost vrátíme. Uvědomili jsme si, že když tam dáme dobu neurčitou, dáváme určitý signál, že to tady bude pořád. A my takový signál nechceme dávat. Po dohodě s poslaneckými kluby naší vládní koalice tam vrátíme účinnost do konce letošního roku. Pandemický zákon znamená, že jsme připravení na horší variantu, ale neznamená to, že ho budeme používat – já doufám, že od března ho už nikdy používat nebudeme.

Jednání o Turówu musíme odblokovat

Vláda se včera věnovala česko-polskému sporu o důl Turów. Na tiskové konferenci jste řekl, že se do jednání pravděpodobně zapojíte i vy na úrovni premiérů. Je jasné kdy se tak stane?

Jednání probíhají dál. Nechci jít do detailů, jen bych řekl, že tam zůstávají některé problémy, které se zatím nepodařilo vyřešit, a které jsou pro českou stranu nesmírně důležité. Musíme to ale odblokovat. Jsem přesvědčen, že je v zájmu České republiky i Polska, abychom se domluvili.

Už jste o tom s polským premiérem alespoň po telefonu mluvil?

S panem premiérem Morawieckim jsme v kontaktu a není nám jedno, jak ta situace vypadá. Chceme dospět k dohodě, která bude pro obě strany přijatelná.

Z českého pohledu jsou zásadní spory o výši náhrady. Česko požaduje 50 milionů eur a také deset let soudního dohledu. Polsko chce 40 milionů a maximálně dva roky dohledu. Dovedete si představit, že byste ustoupil?

Tady nejde o ústupek, ale o dosažení dobrého výsledku, který bude garantovat přijatelnou kvalitu života českým obyvatelům v dotčené oblasti a bude poskytovat České republice záruky. Určitě není v zájmu nikoho, abychom byli bez dohody. Dokonce si myslím, že být bez dohody je velmi riskantní z hlediska ochrany životního prostředí a zájmu českých občanů. Dohody je určitě dobré dosáhnout, ale musíme dojít k přijatelnému kompromisu.

Je podle premiéra nová vláda ve zvládání koronavirové krize úspěšnější než ta minulá? A za jakých okolností se hnutí ANO může povést prosadit do vedení sněmovny Karla Havlíčka? Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Tomáše Pancíře s Petrem Fialou.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.