Na Green Deal teď není čas. Využijme obnovitelné i uhelné zdroje, navrhuje Tošenovský z ODS

10. březen 2022

Evropská komise chce snížit závislost na ruském plynu o dvě třetiny do konce roku a úplně do roku 2030. Německo už řeklo, že se bez ruských dodávek obejde. „Evropa denně platí Rusku denně 600 miliard eur za ropu a plyn, de facto tak financuje válku. Putin se navíc může rozhodnout, že nás odstřihne, takže to berme jako výzvu a připravme se,“ souhlasí europoslanec Evžen Tošenovský (ODS). Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) vidí jako hlavní úkol přežít tuto a následující zimu.

„Jak se začne oteplovat, spotřeba plynu se významně sníží. A budeme-li se celé léto systematicky snažit, tak jsme schopni pomocí zkapalněného plynu LNG ruské dodávky nahradit. Věřím, že to zvládneme,“ předpokládá Peksa.

Evžen Tošenovský (ODS)

„V této chvíli bojujeme jen o čas. Musíme ale také dát jasně najevo, že nechceme být vydíráni, proto je třeba hledat veškeré zdroje, abychom vykryli ten případný výpadek právě v tom krátkém časovém okamžiku,“ dodává občanský demokrat.

Několik týdnů do dubna nebo května

Peksa spoléhá pro příští zimu s využitím terminálů na zkapalněný plyn, který budeme přes léto dovážet ze zbytku světa. „Klíčových je tedy těch několik týdnů do dubna nebo května. Tady vidím řešení v krátkodobém útlumu těžkého průmyslu, který je na zemním plynu závislý, aby byl plyn na vytápění pro občany.“

Tošenovský ale vidí jiné řešení: „Bude potřeba opustit ideologická klišé typu Green Deal a podívat se, jaké další kapacity můžeme otevřít. Včetně uhelných. Stejně před to budeme postaveni, protože průmysl začíná trpět.“

Řešení vidím v krátkodobém útlumu těžkého průmyslu, který je na zemním plynu závislý. Aby byl plyn na vytápění pro občany.
Mikuláš Peksa

Pirát ale připomíná, že Green Deal řeší závislost na fosilních palivech z důvodů klimatické změny. K tomu teď přibyla geopolitická závislost na Rusku:

Čtěte také

„Od začátku války také ceny emisních povolenek klesly, takže uhelné elektrárny se zase tržně samy zapínají. Mechanismus utlumování je tedy především tržní.“

„Je třeba velmi rozumně využívat všech možností fotovoltaiky, podpořit ji ještě více z evropských peněz. Ale potřebujeme záložní kapacitu, ze které nám plyn může vypadnout. Takže Green Deal se urychluje, ale uhlí budeme muset oživit,“ zdůrazňuje Tošenovský.

Máte-li milion euro a chcete z něj mít co nejvíc elektřiny, tak nejvýhodnější je dát to do obnovitelných zdrojů.
Mikuláš Peksa

Obnovitelné zdroje udělaly obrovská skok a jsou dnes nejlevnější, tvrdí Peksa: „Máte-li milion euro a chcete z něj mít co nejvíc elektřiny, abyste ušetřil co nejvíc zemního plynu, tak nejvýhodnější je dát to do obnovitelných zdrojů.“

Mikuláš Peksa (Piráti)

„Větrné a solární elektrárny se dají stavět rychle, dnes se montuje jeden větrník za den. Ale vyžaduje to investice a navýšení výroby potřebných součástí. Dovedu si představit, že úspory plynu skrz stavbu obnovitelných zdrojů budou ještě větší,“ shrnuje Mikuláš Peksa (Piráti).

Pořád neumíme zálohovat energii z léta do zimy a potřebujeme čas pro velmi rychlé odstřižení.
Evžen Tošenovský

Občanský demokrat ale opakuje, že je třeba využít veškerých možností a nezavrhovat uhlí.

„Obnovitelné zdroje levné, ovšem pořád neumíme zálohovat energii z léta do zimy a potřebujeme čas pro velmi rychlé odstřižení. Věřím ale, že napříč Evropou zvládneme dohodnout nové smlouvy na LNG a nové terminály,“ předpokládá Evžen Tošenovský.

Poslechněte si celou debatu, na energetické možnosti Evropy se ptá Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související