Obavy, nebo trumf v rukávu? „Politické váhání zcela vypnout platby za ruskou ropu a plyn není na místě,“ myslí si Niedermeyer

5. březen 2022

Západní vlády zatím podporují Ukrajinu především dodávkami humanitární pomoci či zbraní. Přímému vojenskému angažmá se brání i přes porušování ženevských konvencí a mezinárodního práva. Podle generálního tajemníka Jense Stoltenberga by po zásahu NATO do konfliktu bylo jen víc obětí a lidského utrpení. „Současné ekonomické sankce jsou obrovským tlakem na Rusko. Stále ale existují věci, ve kterých bychom měli přitvrdit,“ myslí si europoslanec Luděk Niedermeyer (za TOP 09).

Sankce Západu dostaly podle bývalého viceguvernéra České národní banky ruskou ekonomiku do obrovské krize, ale jakkoli jsou v tomto ohledu účinné, nezastaví postup ruských vojáků.

Čtěte také

„Mladí Rusové, které Putin poslal do tanků a kteří jedou, možná neví kam, dělat neví co, ti nemají pojem o tom, že zkolabovala hodnota rublu a že se Rusko opravdu propadlo do suterénu zemí, kde nefungují finanční trhy a že to bude mít pro fungování země obrovské důsledky,“ zamýšlí se Niedermeyer.

Západ stále posílá do Ruska obrovské peníze za export jeho surovin. Právě to je oblast, kde bychom ještě mohli v sankcích proti Kremlu přitvrdit, domnívá se Luděk Niedermeyer. „Chápu, že vypnout přívod ropy a plynu by zejména pro Evropu znamenalo velký problém, ale nevím, jestli to politické váhání nad tím, je adekvátní.“

Váhání, nebo trumf v rukávu?

Západ by se měl alespoň začít snažit, aby miliardy, které za ruskou ropu a plyn platíme, nekončily na zamrzlých účtech ruských oligarchů. „Peníze, které Evropa dokonce před růstem cen posílala do Ruska, byly vyšší než celkové vykázané výdaje na obranu Ruska. Jsou to nepředstavitelné peníze a souvisí to s tím, že sankce na vyloučení z platebního systému SWIFT byly zjevně designované tak, aby některé platby do Ruska umožnily.“

Z pohledu obrovského utrpení Ukrajinců je podle Niedermeyera z morálního hlediska minimálně sporné, že Západ zastavení těchto plateb alespoň nepřipravuje. Nevylučuje však, že si tuto mocnou kartu nechává v rukávu jako trumf pro případnou další eskalaci konfliktu ze strany Ruska.

Platit Putinovi byla chyba

„To, že jsme se v minulosti snažili vyvažovat sankce s tím, abychom nepoškodili jednotlivé firmy nebo ekonomiky, vedlo k tomu, že se z Vladimira Putina stal člověk, který nerespektuje jakákoliv pravidla, jakékoliv zákony a limity,“ myslí si europoslanec.

Čtěte také

„Byla to chyba a je třeba to uznat, stejně jako byla chyba akceptovat obrovskou závislost na dovozech surovin ze země, která se například neštítila zabíjet v cizích zemích lidi, kteří se jí nelíbili, za pomoci radioaktivních nebo chemických látek.“

Takovou chybu už by podle Luďka Niedermeyera západní společnost nikdy neměla opakovat.

Je správný postup ČNB, která se v reakci na současnou krizi na Ukrajině rozhodla oslabit kurz koruny? A měla by česká vláda snížit spotřební daň na ceny nafty a benzínu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související