Zavře Rusko přívod plynu do Evropy? Možná nás čeká velká zkouška, vyloučit nelze nic, říká odborník

9. březen 2022

Spojené státy a Británie oznámily zákaz dovozu ruské ropy. Evropská unie se ke stejnému kroku – zatím – nechystá, plánuje ale letos snížit svou závislost na ruském plynu. Například v Česku teď tvoří ruská ropa zhruba 70 procent celkové spotřeby. „Větší z našich rafinerií je vyladěna na ruskou ropu, ta menší rafinerie v Kralupech je vyladěna na sladkou nebo lehkou ropu z Ázerbájdžánu a Kazachstánu,“ říká Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost.

Řidiči už několik dní sledují tabule u čerpacích stanic, kde ceny nafty a benzinu neustále rostou, někde už ceny překonaly 50 korun za litr. Jak se na takový skokový nárůst díváte? Je to z hlediska situace na trhu s ropou opodstatněné?

Je to přesná ukázka toho, že jde o otázku psychologickou, nikoliv o otázku reálných zásob. U nás se nic faktického nezměnilo.

Čtěte také

Máme pořád stejné zásoby ropy na 94 dnů, máme pořád stejnou zásobu pohonných hmot, máme stále ropovod z Německa a napojení na přístavy v Azovském moři. Čili fakticky se nezměnilo nic.

Ale obchodníci s ropou nejen u nás, ale i ve světě vidí, co se děje na Ukrajině, a očekávají další sankce vůči Rusku. Rusko je jedním ze tří největších producentů ropy vedle Spojených států a Saúdské Arábie. Celý ropný trh na celém světě je proto v tuto chvíli ve velké nejistotě.

Sbohem, ruský plyne?

Je podle vás možnost, že by Rusko zakázalo dovoz a zavřelo kohoutky plynovodu Nord Stream 1?

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Nelze vyloučit vůbec nic. Za posledních čtrnáct dnů se stalo tolik nemožného, do té doby nemožného, že to nerozhodně vyloučit nejde. Bylo by to konečné přiznání, že ruská naděje na speciální vztah s Německem skončila. Vladimir Putin na Nord Stream 1 vsadil, vsadil na to, že je pro Němce vítaným partnerem. Pokud Rusové Nord Stream 1 uzavřou, bude to přiznání, že tato sázka nevyšla.

Jak se na toto všechno díváte coby zmocněnec pro energetickou bezpečnost?

O ropu se nebojím. My jsme si už před třemi lety vyzkoušeli, že jsme schopni se bez ruské ropy obejít.

Čtěte také

V případě zemního plynu možná Evropu čeká zkouška, kterou jsme ještě nikdy nepodstoupili. Pokud zmizí ruský zemní plyn, což je 40 procent dodávek do Evropy, tak budeme muset udělat něco, co jsme nikdy nezkusili. Ale jsem plně přesvědčen, že to zvládneme.

Vedle toho, co se odehrává na Ukrajině, vedle utrpení Ukrajinců a umírání tisíců lidí jsou naše starosti o cenu benzinu, přiznejme si to, stále ještě docela příjemné.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související