Na demonstraci „proti chudobě“ přišli i ti, kteří nevěděli, kým a proč jsou manipulováni, míní šéfka potravinové banky Doušová

17. březen 2023

Ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová tvrdí, že měsíční narůst lidí v nouzi je zatím pomalý. „Počty rostou ale jen maličko, není to nijak skokově. Skokově to bylo v době covidu nebo když začala válka, to chodili hlavně Ukrajinci. Ale teď je asi pětiprocentní měsíční nárůst, takže není nějak závratný,“ říká v pořadu Hovory.

Začátkem března proběhla na pražském Václavském náměstí demonstrace, kterou organizátoři nazvali Česko proti chudobě.

Čtěte také

„Myslím, že demonstrace s tím nijak nesouvisela. Byla to jen agitace proruské putinovské propagandy. A chytli se jí lidé, kteří tomu ,dobře rozumí‘. A na ten Václavák bohužel občas přišli i ti, kteří nevěděli, kým a proč jsou manipulováni,“ nešetří kritikou.

Lidé v potravinových bankách, které dávají jídlo lidem v nouzi, totiž dokážou ty v nouzi rozeznat. Přibývá rodin, které nemají na obědy pro děti, a ministerstva, kraje, obce se jim snaží pomáhat.

„Projekt obědy pro děti u nás běží zhruba 12 let a je součástí evropské finanční pomoci. Přichází na ministerstvo práce a sociálních věcí a musím říct, že v době, kdy to začínalo, tak současně přišla i druhá část tohoto projektu, což je potravinová a materiální pomoc pro lidi v nouzi. A tuto část dostáváme právě my.“

Čtěte také

V prvních letech ale nebyl o obědy pro děti velký zájem.

„Neměly zájem školy ani obce, a to ne protože by neměly chudé děti, ale souvisela s tím byrokracie. Tady je totiž potřeba vyplňovat formuláře, dotazníky, statistiky a do toho se nikomu nechtělo. Takže nevyčerpané peníze se pak přetransformovaly na nákupy potravin pro lidi v nouzi, které jsme dostávali a dostáváme dosud,“ dodává.

Věra Doušová je vystudovaná socioložka. Jak se dostala k práci ředitelky potravinové banky a kde má Řád TGM, kterým byla oceněna za celoživotní přínos demokracii? Poslechněte si v Hovorech Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.