Mnoho lidí by si přálo ovládat vlastní mysl. Konkrétní postup na to ale neexistuje, míní psycholožka Loja

27. červenec 2022

„Myšlenky jsou v hlavě a emoce v těle,“ říká psycholožka Radka Loja. V Hovorech prozradí, že práci s klienty bere jako mravenčí práci – každodenní rutinu s každým, kdo se chce osobně rozvíjet a kontrolovat své pocity. Výsledkem takové terapie je umění být šťastný. I když se některým věcem nelze vyhnout, lze je pochopit a přijmout.

Mnoho lidí by si přálo naučit se ovládat svoji mysl. Loja však přiznává, že žádný takový konkrétní postup za svou praxi ještě neobjevila. Důležitý je ale podle ní koncept všímavosti.

„Neustále si uvědomovat, co si myslím, jak si to myslím, vnímat přítomnost, přemýšlet nad tím, proč to tak třeba je, a zrovna tak vnímat emoce. Je to taková mravenčí každodenní práce, kterou získávám kontrolu nad svým myšlením.“

Čtěte také

Připomíná tak také nejrůznější techniky psychohygieny – psaní emočního deníku, meditace, pohyb, čas strávený venku či s přáteli a další.

Ač je zvládání vlastního myšlení náročné, pro dospělého člověka je podle ní zásadní. „Je fajn si říct stop. A nezabývat se neplodným přemýšlením, které nemůžu vyřešit.“

„Myšlenky a emoce jsou propojeny, takže jakákoliv myšlenka mi vyvolá emoci,“ říká psycholožka. Tím, že se naučíme ovládat své myšlení, můžeme tedy ovládat i své emoce.

Poslechněte si celé Hovory Davida Šťáhlavského.

autoři: David Šťáhlavský , knem
Spustit audio

Související