Mladé generaci nějaké normalizační seriály už opravdu nic moc neříkají, myslí si historik

24. září 2023

„Asi k hodnocení totalitních seriálů opravdu potřebujeme delší odstup. Byl tady přece pokus České televize vysílat majora Zemana s nějakým komentářem, ale to se tehdy úplně nepovedlo. Asi bylo brzy,“ myslí si Petr Fischer, komentátor, publicista a scénárista.

„Teď už je odstup větší a možná, že je to kvůli mladší generaci skutečně potřeba. Protože dřív jsme trochu přesvědčovali přesvědčené o tom, že to byl propagandistický seriál a že to ty kvality nemělo,“ dodává v pořadu Vertikála.

Čtěte také

Historik a analytik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Kopal se ale domnívá, že pokud některá z televizí dnes podobné seriály vysílá, tak jen proto, že jde o programovou výplň.

„Vliv normalizačních seriálů bych už dnes ale nepřeceňoval. Mladé generaci to fakt už nic moc neříká, spíš to ignoruje. Na druhou stranu to nějaký divácký segment jistě zasáhne, ale z nostalgických důvodů.“

Jaká témata totalitní seriály zpracovávají a proč mezi nimi nenajdete duchovní otázky? Proč se v nich až na výjimky nevyskytují kněží, církve a věřící? Víc si poslechněte v debatě Vertikály, ptá se Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související