Ministři financí se často tváří, že rozdávají peníze ze svého, soudí mecenáš Winkler

19. březen 2020

Každoročně rozdává miliony korun na vědu, do kultury, nezávislých médií nebo protikorupčních projektů. Úspěšný byznysmen Libor Winkler má ale za to, že do politiky by se podnikatelé plést neměli. (repríza)

„Myslím si, že byznys by se měl od politiky hodně držet,“ říká. Podpora prezidentského kandidáta nebo některého ze senátorů je podle něj ještě přijatelná, ale podpora politické strany je už za hranou.

Čtěte také

„Jakýkoli byznys přeci jen ovlivňují zákony, o kterých se jedná ve sněmovně. A potom se nevyhnete obvinění, že ty věci děláte proto, abyste pomohli svému byznysu,“ vysvětluje.

V tomto směru je sám velmi obezřetný. Prý to ale není vždycky jednoduché: „To bych nemohl být vůbec občansky aktivní. A to taky nejde.“ Klíčovým tématem je pro Winklera coby občana České republiky nezávislá žurnalistika nebo směřování země do Evropy.

ANO není černobílé

Hnutí ANO vnímá jako stranu jednoho muže. Uznává ale, že politické uskupení premiéra Andreje Babiše v případě některých hodnot může stát na správné straně.

Čtěte také

Winkler tím naráží na fakt, že sám intenzivně podporoval rekonstrukci státu a v první fázi právě ANO pomáhalo protlačovat některé zákony ve sněmovně.

Ministrova pokladna

Úspěšný byznysmen upozorňuje i na velmi silnou pozici ministra financí. Tento trend podle něj trvá už od 90. let. Zdá se mu totiž, že občané mají často dojem, jako by ten který politik rozdával své vlastní peníze a ne prostředky z kapes daňových poplatníků.

„Ministři financí vždycky říkají: ‚Já dávám…‘ Silně se to personifikuje už v té mluvě,“ uzavírá miliardář.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Liborem Winklerem. Mluvili třeba o Karlu Janečkovi, úspěších v podnikání nebo o kauze odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související