Milan Chovanec: Pokud existoval pokyn, že mají čeští policisté stranit Číňanům, odstoupím z funkce

11. duben 2016

Zásah policie na FAMU během návštěvy čínského prezidenta podle ministra vnitra Milana Chovanec z ČSSD nebyl protizákonný. Policisté prý byli jen příliš horliví.

„Dejme té policii šanci se obhájit a já vám říkám tady zodpovědně: pokud existoval pokyn, že mají čeští policisté stranit Číňanům, že mají každou tibetskou vlajku, kterou vidí, strhnout, tak já z funkce ministra odstoupím,“ říká Milan Chovanec.

„Já jsem viděl instruktáž, kterou policisté podepisovali, nebo byli s ní seznamováni, a tam je to naprosto opačně,“ pokračuje Chovanec. Předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska nicméně takové vysvětlení neuspokojilo.


Policie dnes zveřejní okolnosti zásahu na FAMU během nedávné návštěvy čínského prezidenta v Praze. Ministr vnitra Milan Chovanec se spolu s policejním prezidentem sejde s děkanem vysoké školy a seznámí ho s výsledky prošetřování incidentu. Dvojice policistů v civilu přišla do školy a požadovala sundání tibetských vlajek. Podle Chovance šlo ale spíše o horlivost a neobratnost, zákon prý policie neporušila.

„Těch případů bylo tolik, že je zřejmé, že se jednalo o centrální zadání. Policie byla opět nad zákonem, kdy místo aby chránila majetek a bezpečí občanů České republiky, omezovala práva občanů České republiky a chovala se spíše jako prodloužená ruka čínských lidových milicí,“ myslí si Kalousek.

Šetření provádí i státní zastupitelství

Ani komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman nepovažuje vysvětlení ministra vnitra za uspokojivé. „V čem měla spočívat ta horlivost? Pokud někde vyvěsíte nějakou vlajku, která není v rozporu s předpisy, zákony a podobně, tak to policii nemá vůbec zajímat,“ myslí si Hartman.

Zajímavé by podle něho mohly být výsledky šetření státního zastupitelství. „To na základě monitoringu veřejně přístupných zdrojů dospělo k názoru, že existují určité pochybnosti o tom, zda policie vždy postupovala správně, zda neporušovala nějaké zákony. A v neposlední řadě by se nemělo zapomínat také na to, že zde byla řádně ohlášená demonstrace, která byla povolená, a policie ji neumožnila se uskutečnit,“ podotýká Petr Hartman.

Reportáž a rozhovor s Petrem Hartmanem najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: rkr , Mikuláš Klang , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.